Güncelleme Tarihi:
Bakan Yıldırım İzmir’de Şifne, Karaburun ve Yeni Foça’da Yap, İşlet, Devret modeliyle üç marina daha yapacaklarını belirterek açıkladı. Denizciler, Konak Pier’in önünün yat limanı olmasını isteyince Bakan Yıldırım, şöyle konuştu:
Çalışma yapılacak
“Bu alan askeriye tarafından kullanılıyordu, şimdi bıraktılar. Burayı böylesine güzel bir alanı, sadece tekne bağlama amaçlı kullanamayız. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) bu alanla ilgili düşünceleri var. Bunları da dikkate alarak böylesine değerli bir yerin, marina yapmaya uygun bir alanın İzmir’imize ayrı bir zenginlik katacağı düşüncesindeyim. Kendilerine bir çalışma yapmalarını söyledim. Önümüzdeki aylarda bununla ilgili daha detaylı bilgileri İzmirliler’le paylaşmaya devam edeceğiz. Yat bağlama kapasitesi göreve geldiğimizde 9 bindi. Şu anda 15 bin. 5 yıl içinde 25 bin yapacağız. 10 tane ihaleye çıktığımız ya da çıkmaya hazırlandığımız marinamız var. Türkiye’nin Akdeniz’deki sahil uzunluğuna bakarsak yetersiz. 2023 hedefimiz 50 bin yat kapasitesine ulaşmak.”
Çok kapsamlı olacak
Deniz kenti olmasına rağmen İzmir’in birkaç yıl öncesine kadar denizi unuttuğunu DTO’nun da gayretleri ile yapılan kruvaziyer turizminin İzmir’de önemli bir yere geldiğini vurgulayan Bakan Yıldırım, “Bunu körfez içinde yapacağımız çok kapsamlı bir marinayla birlikte daha da taçlandırmamız lazım. Çaltıdere’de büyük bir alanı İzmirli tekne imalatçılarımıza tahsis ettik. Kooperatif kurdular tekne yapımı konusunda da İzmir ününü artırarak devam ettirecek. İzmir Limanı’nın kruvaziyer gemilerinin yanaştığı rıhtımını daha da geliştirip yük limanından ayırmak suretiyle bir kruvaziyer limana dönüştürmek için işlemler yürüyor. Limanın başına gelenler de malum. Onun için de limanı yeniden özelleştirme şartları oluşuncaya kadar gerekli eksikliklerini giderip daha etkin kullanmaya bakacağız. Nemrut’ta Çandarlı Limanı için çalışıyoruz” dedi.
Büyük düş kurduk
? Ege Açık Deniz Kulübü Başkanı Ramazan Karakundakoğlu, Bakan Yıldırım’a yelkenli gemi maketi hediye ederken, “Bizim için buraya boat, tekne ve yatımızı bağlamak büyük bir düştü. Bu bir başlangıç, dilerim burada daha uzun kalırız” dedi. Bakan Yıldırım Konak Pier’den Güzelbahçe Balıkçı Barınağı’na hareket etmeden önce bindiği makam aracının lastiğinin patlak olduğu görünce başka bir araca bindi. Ulaştırma Bakanı daha sonra Güzelbahçe Balıkçı Barınağı’ndaki balıkçıları ziyaret ederek, yeni balık sezonunda bereket diledi. Bakan Yıldırım, 2004 yılında Türkiye’de denizlerden yılda 400 bin ton balık çıktığını, 2009 yılında bu rakamın 380 bin tona gerilediğini belirtti.