Güncelleme Tarihi:
Soma TSO Başkanı Hakan Işık, Soma OSB’nin kurulumu aşamasında yürütülecek çalışmalar hakkında bilgi verdi. Işık, "Bilim Sanayi ve Teknoloji eski Bakanı Nihat Ergün ile Manisa Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Erbil Kalmış’ın destekleriyle; 30 Aralık 2013 tarihinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü tarafından Soma OSB’nin kuruluş protokolü onaylandı. Soma OSB’nin kuruluş protokolü sicil kayıt defterine ’Sicil No:294’ olarak işlenerek tüzel kişiliği tescil edildi. Sürecin devamında ise 25 Ağustos 2014 tarihinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın olurlarıyla kamu yararı kararı alınmıştır. Kamu yararı kararının devamında kamulaştırma yetkisi Soma OSB Müteşebbis Heyeti tarafından yüzde 49 hisseye sahip Soma Belediyesi’ne devredildi. Toplam 1200 dönüm olan arazi kamulaştırma aşamasında olup, 600 dönüm kullanılabilir alanın 500 dönümü için ön talep alındı. Kalan alanlar için talep toplama devam etmektedir. İlk etapta 1000 kişilik istihdamın olması planlanmakla beraber toplamda 2 bin ila 2 bin 500 kişi istihdamı öngörülmektedir" dedi.
YÜKSEK PLANLAMA KURULU’NUN ONAYI BEKLENİLİYOR
Kalan arazinin kamulaştırma çalışmaları için gerekli olan kaynağın sağlanması adına Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü ve Soma Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş (SEAŞ) Genel Müdürlüğü’ne ortaklık çağrısı yapıldığını belirten Soma TSO Başkanı Işık, "TKİ Genel Müdürlüğü ve SEAŞ Genel Müdürlüğü kurumları Enerji Bakanlığı onayı ile Başbakan başkanlığında toplanan Yüksek Planlama Kurulu’na sevk oldu. Yüksek Planlama Kurulu’nun onay vermesi durumunda kamulaştırma tekrar başlayacak. Soma Organize Sanayi Bölgesi’nde gelinen son durum, Soma TSO’nun yüzde 51 iştirak payından Manisa Valiliği’ne yüzde 13.33’lük payının devrine ilişkin OSB Müteşebbis Heyeti 27 Temmuz 2015 ve 4 nolu kararı ile onay verdi. Yüksek Planlama Kurulu kararı sonucunda Soma Belediyesi’nin toplam yüzde 49’luk payından yüzde 20’lik payı SEAŞ’a, yüzde 20’lik payını da TKİ’ye verdi. Son durumda ise Soma Organize Sanayi Bölgesi’ne 28 yatırımcı ön talepte bulundu" dedi.
SOMA OSB’NİN AVANTAJLARINI SIRALADI
Son olarak OSB için neden Soma’nın seçildiğine de değinen Işık, "İzmir-Çandarlı’da yapılacak olan ülkemizin en büyük limanına 70 kilometre mesafede olup, liman Soma OSB’yi yatırım yapılacak öncelikli yerler arasına sokmaktadır. Yapımına başlanılan İstanbul-İzmir otoyolu ilçemizden geçecek ve Soma OSB otoban girişi 4 kilomekre olacaktır. Otoban ile Çandarlı Liman bağlantısı da ilçemizden olacak ve otobandan ilk Soma OSB faydalanacak. Bandırma-İzmir yük ve yolcu nakli ile Karma Hızlı Tren projesi ilimizde sadece ilçemizden geçecektir. Soma istasyonu Soma OSB ile komşu parselde olması Soma OSB’nin cazibesini arttıracak. Soma OSB Çandarlı Limanı, İzmir-Bandırma karma hızlı tren hattı üzerindeki teşviki en yüksek Soma OSB’dir. Gelinen durum itibari ile 100 bin nüfusa sahip olan ilçemiz ekonomisi OSB ile şahlanacak, ilçemizin daha da gelişmesine olanak sağlayacak, bunun yanında ülke ekonomisine katkısını arttırmak sureti ile hak ettiği değeri ve saygınlığı artacaktır" diye konuştu.