Güncelleme Tarihi:
Manisa'da “Sağlık Hakkı” paneli tamam
MANİSA'da kısa süre önce oluşturulan Sağlık Hakkı Meclisi tarafından düzenlenen “Sağlık Hakkı” konulu panelde konuşan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, sağlığın, insanın anayasal hakkı olduğunu belirtip AK Parti'nin uyguladığı politikalarla sağlığı ticarete çevirdiğini savundu.
Manisa'da CHP, ÖDP ve ÖMEP ile 14 sivil toplum örgütünün kısa süre önce oluşturduğu Sağlık Hakkı Meclisi ilk etkinliğine panelle başladı. Belediye Meclis Salonu'nda düzenlenen “Sağlık Hakkı” konulu panele konuşmacı olarak CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu, Sağlık Hakkı ve Hasta Hakları Derneği (SAHHAD) Manisa Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Zeynel Abidin Kaplan katıldı. Sivil toplum örgütlerinin üyelerinin de katıldığı paneli SES Manisa Şube Başkanı Serpil Deniz yönetti. Deniz, açılış konuşmasında AK Parti'nin 10 yıldır sağlık alanında uyguladığı politikalar yüzünden hastaneleri ticarethaneye ve hastaları da müşteri konumuna çevirdiğini ileri sürdü.
Panelin ilk konuşmacısı CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, sağlığın anayasal bir hak olduğuna işaret edip, “Anayasamızın 56. maddesinde bu hak belirtiliyor. Ancak 10 yıldır AK Parti iktidarı tarafından bu hakkımız unutturulmaya çalışılıyor. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 25. maddesinde belirtilen bu hak insanımızın elinden alınmaya, bir ticari ranta çevrilmeye çalışılıyor” dedi. AK Parti'nin uygulamaya koyduğu sağlık politikalarından bahseden CHP'li Özel, “AKP iktidarı son 10 yıl içerisinde sağlıkta dönüşümü üç saç ayağı üzerinde gerçekleştirmeye başladı. Birincisi SGK'yı kurdu. İkincisi Aile Hekimliği'ni getirdi. Üçüncüsü de bu önümüzdeki aylarda uygulamaya geçecek olan Kamu Hastaneleri Birlikleri Yasa tasarısıdır. Yani sağlıkta dönüşüm dediğimiz, esasında ‘Sağlıkta Yıkım’ geçişidir. Artık hastanelerimiz bir ticarethaneye döndü, hastalarımız da müşteriye. Artık paranla sağlık hizmeti almaya başladın. ‘Ne kadar paran varsa o kadar sağlık hizmeti alırsın’ haline geldi. AKP geldi geleli hastalar çeşit çeşit katılım payı ödüyor. Yapılan birçok değişiklik sonucu hastalar muayene ücretinin ne kadarını ödediğini bilemiyor. Hastaların farkında olmasını engellemek için, çeşitli şaşırtmacalar yapılıyor. Şu an, 7 farklı ücret, 5 kalemde, 3 kanaldan hastadan alınıyor. Bu kanallar hastaneler, eczaneler ve maaş kesintisidir. Yani hala sağlıkta dönüşümün ne olduğunu kimse bilmiyor” diye konuştu. 2002-2009 AK Parti iktidarı döneminde 69 yeni kamu hastanesinin açıldığını dile getiren CHP'li Özel, 180 özel hastane sayısının 500'lere yükseldiğini ifade etti. Milletvekili Özel, özel hastanelerinin sayısının artmasıyla Türkiye'de sağlık hizmetinin üçte ikisinin özellerde, üçte birinin de kamu hastanelerinde yürütüldüğünü belirtti.
Bir diğer konuşmacı Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu, insanın yaşamıyla başlayan sağlık hakkının ücretsiz verilmesi gerekirken, Türkiye'de şu anda bu hakkın çeşitli uygulamalarla paralı hale getirildiğini kaydetti. Dr. Bilaloğlu, sağlık hakkının ücretsiz olduğunu 11 Mart'ta Ankara'da düzenlenecek olan Türkiye Sağlık Meclisi toplantısında iktidara tekrar haykıracaklarını belirtip, “Sadece sağlık çalışanları değil siyasi partiler, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların sağlayacağı destekle sağlığın bir hak olduğunu yüksek sesle 11 Mart'ta Ankara'da bir kez daha söyleyeceğiz” dedi.
Panel, son konuşmacı SAHHAD Manisa Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Zeynel Abidin Kaplan'ın AK Parti iktidarının 10 yıllık sağlık politikalarını eleştirmesinin ardından, katılımcıların panelistlere soru yöneltmesiyle sona erdi.
İlker KILIÇASLAN / MANİSA, (DHA)
FOTOĞRAF