Güncelleme Tarihi:
YURT genelinde işletmecilerden sert tepki gören ve Bakanlar Kurulu’nda da görüş ayrılığına yol açan, eğlence merkezlerinde müzik sesinin saat 23.59’da kapatılması uygulamasının esneyebileceği açıklandı. Muğla Çevre ve Orman İl Müdürü Kamil Karakaya, bölgesel bir düzenlemeye gidilerek turizm kentlerinde müzik kapanış saatini ileriye alabileceklerini belirterek şunları söyledi:
“Yönetmelikte 23.59 uygulamasından bahsedilmiyor. Bununla ilgili Başbakanlık tarafından genelge hazırlığı içinde olunduğunu öğrendik. Biz saat 23.59 uygulamasıyla ilgili herhangi bir denetim yapmadık, ceza kesmedik. Bodrum Gültürkbükü’ndeki üç işletmeye toplam 110 bin lira ceza kesildi. Bu ceza 23.59 uygulamasıyla ilgili değil. Saat 02.10’da 27 desibeli aştıkları için kesildi. Biz turizmcilerle toplantılar yaparak onları bilgilendiriyoruz.”
Turizmcinin yanındayız
Söz konusu yönetmeliğe dayanarak hazırlanan genelgede, Mahalli Çevre Kurulu’nun eğlence yerlerindeki müzik sesiyle ilgili belirleyici olabileceği yönünde ibare bulunduğuna işaret eden Karakaya, “Bölgesel uygulama yapılabileceği belirtiliyor. Turizm bölgelerinde 23.59 uygulamasında esneklik yapabiliriz. Hastane, huzurevi ve ev gibi yerleşim alanlarına uzak olan bölgelerde bu uygulamayı ileriki bir saate çekebiliriz. Bu gibi yerlerde ise perdeleme sistemi yapılabilir. Biz turizmcinin yanındayız” dedi.
Bölgeler belirleniyor
Karakaya, turizmcinin tedirgin olmaması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
“Şu anda il genelinde gürültüye hassas bölgeleri belirlemek için çalışmalara başladık. Bodrum, Marmaris ve Fethiye’de özel durumlar ortaya çıktı. Belediyeler tarafından alınan kararla 120 metrekare alandan fazlası kapatılamıyor. Bu durum turizmcileri etkiliyor. Muğla’nın turizm bölgesi olduğunu, imar yapısının ve koruma altında olduğunu belirterek bakanlığa yazıyla bildirdik. Başbakanlık konuyla ilgili şu anda genelge hazırlıyor. Turizmciler tedirgin olmasın. Bölgesel uygulamayla bu sorun çözülecek. Desibel sınırlarına uyulduğu sürece turizmci zarar görmeyecek.”
Bu dönemde yasak sonumuz olur
? Marmaris Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Ayyıldız, Karakaya’nın açıklamasını olumlu bulduğunu belirtti, şöyle dedi: “Müzik sesinin konut alanı dışında olan yerlerde iki saat daha uzatılmasında yarar var. Tüm esnaf yaz sezonuna kilitleniyor. Herkes 3-5 kuruş para kazanmak için çırpınıyor. Tam böyle bir dönemde, öylesine bir yasak sonumuz olurdu. Bu arada tabii ki, konutlarındakilere de saygı göstermek gerekir. Onları rahatsız etmeden müzik
olmalı. Yıllardır söylüyoruz; özel bir projeyle
Günnücek Ormanı arkasına 24 saat müzik
yapabilecek yerlerin açılmasında yarar var.
O zaman kimse böyle bir sıkıntıyla karşı
karşıya da kalmaz ve herkes
rahat eder.”
Hedef alkollü eğlence yerleri
CHP Muğla Milletvekili Ali Arslan, AK Parti’nin eğlence sektörünün dengelerini değiştirmeye çalıştığını belirterek, şöyle dedi:“Bu uygulamanın derinliklerinde neler olduğu zamanla ortaya çıkacaktır. Bu uygulama Bodrum turizmine ve ülke turizmine darbe vuracaktır. Sektörün sıkıntılarını ve taleplerini her platformda görüşerek, sorunun çözülmesi için çalışacağız. Bodrum yıllardır nasıl gürültü ve eğlence ile yaşamayı birlikte yürütebiliyorsa, o dengenin yine bulunması için çalışacağız. Şu andaki açıklamalar ise yumuşamaya yönelik
açıklamalardır. Bu hükümetin alkollü eğlenceyi bitirmeye yönelik düzenlemeleri tekrar
tekrar gündeme getireceğinden
kimsenin kuşkusu olmasın.”
Bodrum’un geçim kaynağı turizmdir
? Bodrum Otelciler ve Turistik İşletmeler Derneği (BODER) Başkanı Halil Özyurt da ilçede geçmişten gelen bar kültürü bulunduğunu belirterek şu görüşleri zavundu:
“Eğlence ve dinlence sektörü birbirine zarar vermeden faaliyetini sürdürmeli. Her iki sektöründe ülke ekonomisine ciddi katkısı var. Belediye bu konuda gerekli tedbirleri aldı. Yani açma kapama saatlerini ona göre belirledi. Kurallara uymaya da hazırız, ama mümkün olduğu kadar medeni çerçeveler içinde birbirimizin hakkını koruyalım. Medeni çerçeveler içerisinde mücadelemizi verelim. Fikir alışverişinden kaçmayalım. Çünkü gerçekten Bodrum’un geçim kaynağı turizmdir, turizm de hizmet sektörüdür. Bunları yok sayarsak Bodrum esnafımız ve halkı ayakta duramaz ve geçinemez. Yürürlüğe konulmaya çalışılan bu kararda yaptırımlar çok ağırdı. En canlı sezonumuz 75 gündür. Bir işletmeyi 15 gün kapatırsanız ona ne kadar zarar verirsiniz, düşünün.”