21 milyonluk imar değişikliğine mimarlardan dava

Güncelleme Tarihi:

21 milyonluk imar değişikliğine mimarlardan dava
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2012 12:12

MİMARLAR Odası, Aydın'ın Kuşadası İlçesi'ndeki arazisinden toprak alındığı için belediyeyi mahkemeye verip, haciz koydurtan işadamı Kadir Turgut'un rekreasyon alanı olan arazisini imarının turistik alan olarak değiştirilmesinde ‘kamu yararı” olmadığı gerekçesiyle iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Aydın 1. İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

Haberin Devamı


Kuşadası Belediyesi, 6 yıl önce, AK Partili Başkan Fuat Akdoğan döneminde Tusan Otel arkasında yer alana ve mülkiyeti belediyeye ait olan Adagöl'de çevre düzenlemesi yaptı. Hafriyat yapılarak göl derinleştirildi, etrafına ağaçlar dikildi, mesire yeri ve rahvan at yarışları sahası yapıldı. Ankaralı işadamı Kadir Turgut, çalışmalar sırasında, rekreasyon alanı olarak görünen araziden toprak alındığını ileri sürüp konuyu mahkemeye taşıdı. Turgut, bilirkişinin 4 bin 200 kamyon toprak alındığını belirten raporu üzerine belediyeye dava açtı. Kuşadası Sulh Hukuk Mahkemesi’ndeki dava Ocak 2006'da sonuçlandı. Mahkeme, belediyenin işadamına 4 milyon 434 bin lira ödemesine karar verdi. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi de bu kararı onadı. Bunun üzerine Turgut, avukatları aracılığı ile belediyeye icra takibi başlattı. Belediyenin icra sürecinde yatırdığı ve bloke edilen miktar dahil yasal faizleriyle 21 milyon 641 bin liraya ulaşan alacakları için harekete geçildi. Bunun üzerine geçen Aralık ayında Kuşadası Belediye Meclisi DSP'li Yusuf Güneş ve 14 CHP'li üyenin oylarıyla Adagöl mevkiindeki 17 dönümlük söz konusu alanın rekreasyon alanı olan imarını turistik tesis dönüştürdü. İmar değişikliğiyle, açılan davanın ortadan kalkması söz konusu oldu.
İmar değişikliğine Mimarlar Odası Kuşadası Temsilciliği itirazda bulundu. Aradan geçen süreye rağmen Kuşadası Belediyesi'nin itirazlarına yanıt vermemesi üzerine Mimarlar Odası Genel Merkezi, avukatları aracılığıyla belediye meclisinin aldığı imar değişikliği kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Aydın 1. İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkemeye sunulan dilekçede, imar değişikliğinin kamu yararına olmadığı vurgulanarak, özetle şu ifadelere yer verildi:
“Belediyenin özel planlama alanı içinde yer alan arazi, birinci derece jeolojik sakıncalı bölge. Değişiklikte, kamu yararı yok. Planlar ve plan notlarına aykırı. Kamu yararı adına yıllarca yapılan kazanım ve çalışmalar heba olacak. İlçedeki mesleki oda, turizm örgütlerinin görüşleri alınmamış. Buraya yapılacak kütle bölgenin cazibesini yok edecek. Belediyenin 346 sayılı kararıyla kabul edilen 1 / 5000 Ölçekli Nazım İmar değişikliğinin iptali, idari işlemin uygulanması halinde telafisi imkansız zararların doğması ve işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartları birlikte gerçekleştiğinden yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi için gereğini arz ediyoruz.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!