Güncelleme Tarihi:
EGİAD üyesi işadamlarının katıldığı toplantıda açılış konuşmasını yapan EGİAD Başkanı Seda Kaya 2015 yılıyla ilgili ekonomik değerlendirmede bulundu, 2016 beklentilerini aktardı. Rusya krizine de değinen Kaya, yeni bir savaş cephesi açmanın doğru olmadığını kaydetti. 2015’in kayıp bir yıl olduğunu, 2016’nın ise bu olumsuzluklara karşın bir rehabilitasyon yılı olmasını dilediklerini aktardı. Kaya şunları söyledi:
"Türkiye ekonomisi açısından büyüme, istihdam ve toparlanma yılı olmasını diliyoruz. Yeniden üreten ve ihracatla büyüyen bir modele geçmeliyiz. Bunun için köklü reformlar biran önce hayata geçirilmeli. Diğer yandan Rusya krizi daha da derinleşmeden çözülmeli. Böylesi önemli bir partnerimizle bizi karşı karşıya getirecek yeni bir cephe açmak doğru olmaz."
Ekonomideki sorunların sanayici tarafından birer fırsata çevrilebileceğini kaydeden TÜSİAD Başkan Yardımcısı Ünlütürk ise, "Böylesi zamanlar firmaların farkını göstermesi için önemli bir fırsattır. Bizler de kafamızı çalıştırıp rekabet şansımızı arttıralım. Nitelikli ihracat, Ar-Ge, inovasyon gibi alanlara önem vererek yüksek katma değerli üretimi arttırmalıyız" diye konuştu.
Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada ekonomilerin daralmaya gittiğini vurgulayan Ünlütürk, "Daralan pazarlar arzın da azalmasıyla ülkemizin 2023 hedeflerini zora soktu. Böyle devam ederse bırakın 500 milyar doları, 200 milyar doları bile yapamayabiliriz. Çünkü global pazarlar talepte bulunmuyorö ifadelerini kullandı. Asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk zammın işverene 10 puan yansıyacağını belirten Ünlütürk, "Bunun sonucunda maliyetlerin yanı sıra kayıtdışılık ve işsizlik artacak. Son dönemde görülen işsizlikteki düşüş tersine dönebilir ve Suriyeli göçmenler de kayıtdışı çalıştırılabilir" dedi.
İmamoğlu ise, asgari ücretteki artışın yıl sonuna kadar ekonomiyi canlandıracağını vurgulayarak, "Arttırılan alım gücü, emtia fiyatlarının artmasıyla zaman içinde eriyip birbirini eşitleyecek. Yıl sonuna doğru bu alım gücünün kaybolduğunu göreceğiz. O nedenle 2016 ve 2017’de enflasyon daha ciddi şekilde karşımıza çıkacak" diye konuştu. İnşaat sektörünün 2016’da yükselişine devam edeceğini aktaran İmamoğlu, "Büyükşehirlere olan göç hızla devam ediyor. Bir de kentsel dönüşüm var. Bunlar nedeniyle kiralık ev bile bulmak zor olduğundan inşaat sektörü gelişmeyi, büyümeyi sürdürecektir" dedi.