Güncelleme Tarihi:
İnşaat sektöründe yaşanan durgunluk hammadde fiyatlarının aşağı çekilmesine yol açtı. Batıçim Murahhas Azası Tufan Ünal, çimentonun torbasının 3.5 TL’ye kadar düştüğünü söyledi, “Sıkıntı büyük” dedi.İNŞAAT sektöründeki durgunluk doğrudan hammadde üreticilerini etkiliyor. Batıçim’in Murahhas Azası Tufan Ünal, bir torba çimentonun fiyatının 3.5 TL’ye kadar düştüğüne dikkat çekerek, “Yolda giderken bir şişe suyu 1.5 TL’ye aldığımız düşünüldüğünde, neredeyse bir torba çimentoyu neredeyse 2 şişe su parasına alıyorsunuz” dedi.
Geçtiğimiz yıl torbalanmamış tonu 104 TL olan çimentonun fiyatı bugün 74 TL’den satılıyor. Batıçin Murahhas Azası Tufan Ünal, yüzde 30’luk kayıp yaşandığını söyledi. 20 kilogramlık bir torba çimento fiyatının 3.5 TL’ye kadar indiğine dikkat çeken Ünal, iç pazarın iç açıcı olmadığını, özellikle Ege, Akdeniz Bölgesi’nde aşırı bir rekabet olduğunu söyledi. Arzın talebin yüzde 40 üzerinde olduğunu kaydeden Ünal, izmir’deki fabrikada kriz öncesi günde 4 bin 500 ton satış yaparken, bugün rakamın 3 bin 200 ton civarına düştüğünü anlattı.
100 yerli malzeme
Çimento sektörünün yüzde 100 yerli malzeme ile üretim yaptığına değinen Ünal, yolların yapımında beton yolların teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Ünal gelişmiş ülkelerde yüzde 20, dünya genelinde yolların yüzde 15’inin beton olduğunu vurguladı.
Beton yol teşviki
Ünal, “Türkiye’de de en azından yüzde 5’ini beton yol olarak yapın da malı satamayan, şişmiş olan yerlerdeki kapasiteleri kaldırın, yazık olmasın. Beton yol ile asfalt yol yapımının maliyeti, yapım zamanı aynı. Beton yolun hatta ilave avantajları da var. Beton yolda araçların frenlerin daha erken tutuyor. Karanlıkta daha aydınlık görülüyor. Kazaları da önlemeye yönelik avantajları var. Petrolün yokken neden asfalt yol yapılıyor?” dedi. Ünal, ayrıca enerji fiyatlarının düşürülmesi yönünde taleplerinin olduğunu söyledi.
İnşaatçılar 2011’i bekliyor
2001 krizinden sonra inşaat sektörünün 2004 yılının sonuna doğru toparlandığını hatırlatan Ünal, “Global kriz ile birlikte şimdi inşaat sektörü 2011 yılının sonuna doğru ancak toparlanabilir” dedi. İşsizlik fonundaki kaynağın uzun vadeli, ucuz krediler olarak kullandırılması önerisini doğru bulduğunu ifade eden Tufan Ünal, “Bu kaynak ne zaman kullanılacak? Bu parayı kuruşuna kadar harcayarak sektörel teşviklerde kullanmak gerekir” diye konuştu.