Güncelleme Tarihi:
O dönem, dünyanın en büyük darbukasını yapma sözü veren Gülsoy, yaklaşık 1 yıllık çalışmanın ardından 2 metre 80 santimetre boyunda, 1 metre 50 santimetre çapında toprak darbuka imal etti. Dünyanın en büyüğü olduğunu söylediği darbukanın sergilenmesini isteyen Gülsoy, belediyelerden bu konuda destek beklediğini dile getirdi.
İzmir'de yaşayan evli ve 2 çocuk babası Hakan Gülsoy, henüz 10 yaşındayken darbukaya merak sardı. Babası Reşat Gülsoy'un itirazlarına rağmen, müziğe olan ilgisini geliştiren Gülsoy, profesyonel olarak müzik yapmaya başladı. Bir süre kendi darbukalarının tamirini yapan Gülsoy, Hakan Percussion adını verdiği firmasını kurup 16 yıl önce açtığı atölyede elle çalınan vurmalı müzik aletlerinin imalatını yapmaya başladı. Türkiye ve dünyada birçok ünlü isimle müzik yapan sanatçıların müzik aleti ihtiyacını karşılayan Gülsoy, 2010 yılında bir iddia üzerine, 1 metre 50 santimetre boyunda ve 60 santimetre çapında, Türkiye'nin en büyük darbukasını yaptı. O dönem kendisine, dünyanın en büyük darbukasını yapma sözünü veren Gülsoy, bunu yerine getirdi.
GÖRENLER ŞAŞKINA DÖNÜYOR
Yaklaşık 5 yıldır Alsancak Semti 1454 Sokak'taki atölyesinde çalışan Hakan Gülsoy, dünyanın en büyüğü olduğunu söylediği darbukasıyla ilgili bilgiler verdi. Normalde bir darbukanın 50 santimetre boyunda ve 23 santimetre çapında olduğunu kaydeden Gülsoy, "Yaklaşık 300 kilogram ağırlığında, 2 metre 80 santimetre uzunluğunda, 1 metre 50 santimetre çapındaki bu darbukanın deri çekiminde 350 metre ip kullandık. Çalınan kısımdaki dana derisi özel olarak tabaklandı. Yaklaşık 1 senelik bir emek söz konusu, belediyelerden destek bekliyorum, anıt olarak sergilenebilir. Bu darbukayla aynı zamanda müzik yapabiliyorsunuz. İmalatını yaptığım müzik aletleri arasında tef, bendir, asma davul, toprak darbuka, döküm darbuka ve hudu bulunuyor" dedi.
SAHNE ÖN PLANDA
Çırak bulamadığından yakınan Gülsoy, "Türkiye'de bu işi profesyonelce yapan 2 veya 3 kişiyiz. Bizim sektörde pek çırak bulamıyoruz. Öncelik sahne, sahneye düşkünlük var. Ben de müzisyen olarak bunları yaşadım. İmalat askıya alınıyor, ön plana sahne çıkıyor. Danimarka, Fransa, Japonya, İngiltere ve ABD gibi birçok ülkeden müşterim var. Meditasyonla ilgilenenler müzik yapanlara satışlarımız oluyor" diye konuştu. Darbuka ustası Hakan Gülsoy ile arkadaşı müzisyen Ergül Kiraş merdiven kullanarak görenleri şaşkına çeviren dünyanın en büyük darbukasıyla müzik yapmayı da ihmal etmedi.