Ferah IŞIK, Ramazan ÇETİN, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2013 00:00
DENİZLİ’de kent merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan Laodikya antik kentinde devam eden kazı çalışmalarında, iki Denizli horozunun kavga ettiği kabartma bulundu.
Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, “2005 yılında öten horoz kabartması bulmuştuk. Şimdi de gladyatör horozları bulduk. Bu buluş, kazı ekibine büyük moral verdi” dedi.
Kazı ekibi, Laodikya’da Kuzey Kutsal Agorası’nın batı giriş kapısındaki sütunlu galeride mermer blokların konsolları arasında bulduğu kabartma, Denizli horozunun bölgede antik çağda da sevildiğini ortaya çıkardı. Şimşek, “2005 yılında öten Denizli horozu kabartması bulmuştuk, şimdi gladyatör horozları bulduk. Zaten Denizli horozu öten ve kavgacı olmak üzere iki cinse ayrılır. Kazanan horozun alt bölümünde palmiye yaprağı kabartması var. O dönemde kavgayı kazanan gladyatörlere de gücün simgesi olan palmiye yaprağı verilip, ödüllendirildi. Kavga eden horoz kabartmaları 1900 yıllık” diye konuştu. Celal Şimşek, kazı çalışmalarında leylek, tatlı su balığı,
boğa, domuz,
aslan ve yunus gibi hayvanların mermer bloklar üzerindeki kabartmalarının da bulunduğunu sözlerine ekledi. Şimşek, “O dönemin sanatçıları sevdikleri ve değer verdikleri hayvanların kabartmasını yapıyormuş. Denizli horozu da o dönemin en çok sevilen ve saygı duyulan hayvanların arasında yer alıyor. Denizli horozu ırkını, bugünlere kadar korumayı başarmış” dedi.