Güncelleme Tarihi:
MANİSA’da 2010 yılında, “2008’de çeşitli sağlık kuruluşlarında görev yapan 152 doktorun birer veya ikişer olmak üzere yaklaşık 300 kişiye hasta olmadıkları halde istirahat raporu verdiği” iddiası üzerine SGK Genel Müdürlüğü inceleme başlattı.
Müfettişler, haksız 550 raporun haksız verildiği gerekçesiyle 300 hastayla 152 doktordan ödenen paraların alınmasının uygun olduğunu bildirdi. SGK İl Müdürlüğü 152 doktora geçen ağustos ayında parayı ödemelerini bildirdi.
Bazı doktorlar Manisa Tabipler Odası’nda biraraya gelerek, sıkıntıyı paylaştı. Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde görevli psikiyatrist Dr. Şahut Duran, verdikleri raporun haksız olmadığını söyledi, “Benden 130 lira isteniyor ve ödemezsem icraya verileceğim belirtiliyor. Yazı elime geçtikten sonra hemen itiraz ettim. Ancak ekim ayında itirazımın reddedildiğine yönelik bir yazı ulaştı. Ayrıca bizden bu paranın neden istendiğine yönelik de bir açıklama yok” dedi.
Ölenden de istiyorlar
Duran, rapor parasının hem kendilerinden hem de işçilerden tahsil edileceğini belirterek, “Yaşanan bu olaydan sonra hastalar bile rapor yazdırmak istemiyor. Ayrıca biz de rapor yazmayacağız” diye konuştu.
Aile Hekimi Tayfun Çiğdem de, kendisinden 112 lira istendiğini ifade ederek, “Doktorlar bir kişinin izinli olup-olmadığını, çalışıp-çalışmadığını takip etmez. Gerçekten istirahat gerektirecek bir rahatsızlığı varsa raporunu verir. Ölen bir doktor arkadaşımıza bile bu tebligatı göndermişler. Artık olayın ciddiyetini kamuoyu anlasın. İcra veya haciz gelirse SGK’yı usulsüz uygulamadan dolayı mahkemeye verecek ve tazminat davası açacağım” dedi.
Fizik tedavi uzmanı Dr. Murat Efe 4 bin, emekli doktor Münir Çelik 4 bin 10, kadın doğum uzmanı Dr. Semih Taşkent 360, aile hekimi Dr. Oytun Çalışkan 130 lira istendiğini söyledi.
Ödemeyene icra yolu
SGK Manisa İl Müdürü Saffet Dinç, müfettişl raporu doğrultusunda harekete geçtiğini belirterek, şunları söyledi: “Kurumumuzun zarara uğratıldığı ortaya çıkarılmıştır. Müfettişlerin 550 raporu incelemesinde, yaklaşık 300 kişiye sağlıklıyken istirahat raporu yazıldığı tespit edilmiştir ve bu kişilere toplam 43 bin 793 lira rapor parası ödemesi yapılmıştır. Bu para doktor ve raporu alanlarca yarı yarıya tahsil edilecektir. Yani raporu alan kişilerden ve raporu yazan doktorlardan kurumu zarara uğrattıkları gerekçesiyle geri alınacaktır. Tebligatlar yapılmıştır. Eğer ödenmezse icra yoluna başvuracağız.”