128 yıllık Atatürk Lisesi'nin arşivinden neler çıktı neler

Güncelleme Tarihi:

128 yıllık Atatürk Lisesinin arşivinden neler çıktı neler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2016 10:53

İZMİR'in 128 yıllık okulu Atatürk Lisesi'nin arşivi incelendi.

Haberin Devamı

Arşivden 1911 yılında okulun eskrim, boks ve atletizm takımlarının başarıları, Osmanlıca yazılmış karneler, Kurtuluş Savaşı'na ve Çanakkale Savaşı'na katılan gazi öğrencilerin fotoğrafları, askerlik ve izcilik dersleri notları, laboratuvar deneylerinde kullanılan malzemeler ile yatılı öğrencilerin yurtta kullandıkları günlük aletler çıktı. Yeni belge ve fotoğraflarla zenginleşen okulun müzesi yeniden düzenlenip, mezunların ve araştırmacıların kullanımına sunuldu.

128 yıllık Atatürk Lisesinin arşivinden neler çıktı neler


İzmir'de 128 yıllık geçmişe sahip olan Atatürk Lisesi'nde öğrenciler İyon sütunlu geniş salonlarda, Osmanlı döneminin taşlarıyla döşeli sınıflarda eğitim görürken İzmir Atatürk Lisesi Eğitim Vakfı, 25 yıldır boş kalan, geçmişte müdür lojmanı olarak kullanılan binayı, dört yılda restore ettirdi ve 2012 yılında müzeye dönüştürdü. Aynı yıl da İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 'Tarihe Saygı Ödülü'nü aldı.

Haberin Devamı

128 yıllık Atatürk Lisesinin arşivinden neler çıktı neler

Vakfa beş yıldır başkanlık eden İhsan Tutum, sahaf olan arkadaşı Nail Esmer ile birlikte okulun arşivine girerek, müze için araştırma yaptı. Aynı zamanda okulun 1965 yılı mezunu olan ikili, üç ay boyunca 70 bin belgeyi ve objeyi elden geçirdi.

128 yıllık Atatürk Lisesinin arşivinden neler çıktı neler

 

Arşivden 1922 yılına ait öğrenci kayıt defterleri, 1911 yılında okulun eskrim, boks ve atletizm takımlarının başarıları, Osmanlıca yazılmış karneler, Kurtuluş Savaşı'na ve Çanakkale Savaşı'na katılan gazi öğrencilerin fotoğrafları, askerlik ve izcilik derslerinin içeriği, eski başbakanlarından Şükrü Saraçoğlu ve Şemsettin Günaltay'ın karneleri ve öğrencilik dönemi fotoğrafları, savaşa gönüllü gidip dönen öğrencilerin okuldan istedikleri 1925 yılına ait tasdikname dilekçeleri, Yunan işgali sırasında okulun Yunanca olan mührü, öğrencilerin İzmir yangınında topladıkları taşlarla okul duvarını ördükleri fotoğraflar çıktı.
100 yıl önce laboratuvar deneylerinde kullanılan cam ve metal malzemeler, tüpler ile yatılı erkek öğrencilerin yurtta kullandıkları gaz lambası, dikiş makinesi, gramafon, okulun santrali, terazi, saat, havagazı saatleri teknolojiye yenilseler de zamana karşı kazandıkları zaferle müzeye konuldu.

Haberin Devamı

128 yıllık Atatürk Lisesinin arşivinden neler çıktı neler


MİLLİ EĞİTİM TARİHİNE IŞIK TUTAN BELGELER
İzmir Atatürk Lisesi Eğitim Vakfı Başkanı İhsan Tutum, arşivde bulunan belgelerin 1920'li yıllardan günümüze milli eğitim tarihine de ışık tuttuğunu vurgulayarak, müzeden ve arşivden üniversitedeki araştırma görevlilerinin, tez hazırlayan öğrencilerin de yararlanabileceğini söyledi. Tutum, 15 Mayıs Pazar günü yapılacak 15 bin mezunun katılmasının beklendiği geleneksel pilav gününde müzenin de ilk kez gezileceğini ifade etti.

128 yıllık Atatürk Lisesinin arşivinden neler çıktı neler

İzmir Atatürk Lisesi Müdürü Hasan Basri Karaoğlu, arşivden çıkan fotoğraf, belge ve objeleri görünce omuzlarındaki sorumluluğu daha çok hissettiklerini belirterek, "Bulduklarımız hepimizi gururlandırdı. Bu okul, Atatürk'ün bizzat iki kez ziyaret ettiği, öğretmenleri ve eğitimi onayladığını belirtip, öğrencileri motive ettiği bir okul. Bu işin burada bırakılmaması önemli. Bu müzenin genişletilmesi ve Türk tarihihine ışık tutacak belgelerle donatılması en büyük isteğimiz" dedi.
Birbirinden değerli eserlerin sergilendiği Müze ve Kütüphane'nin resmi açılışı bu akşam (çarşamba) yapılacak.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!