10 bin esnafa müjde

Güncelleme Tarihi:

10 bin esnafa müjde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2012 12:04

Yapı kullanma izni olmayan işyerlerine verilen "Süre belgesi" nedeniyle Danıştay'ın Karabağlar Belediyesi hakkında verdiği soruşturma yetkisi kaldırıldı. Başkan Sıtkı Kürüm, soruşturma nedeniyle durdurdukları ruhsatları yeniden vermeye başlayacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Danıştay 1. Dairesi, İçişleri Bakanlığı'nın kamuoyunda geçici ruhsat adıyla bilinen, yapı kullanma izni olmayan işyerlerine “Süre belgesi” verilmesi nedeniyle Karabağlar Belediyesi yöneticileri hakkında verdiği soruşturma iznini kaldırdı. Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, soruşturma nedeniyle durdurdukları ruhsatları yeniden vermeye başlayacaklarını açıkladı.
İzmir'de 2002 yılından itibaren yapı kullanma izni olmadığı için ruhsat alamayan işyerleri için verilmeye başlanan ancak her dönem tartışma yaratan süre belgesi uygulamasında esnafı sevindirecek yeni bir karar alındı. İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin uyarıları nedeniyle zaman zaman iptal edilen meclis kararlarının ardından ilçelerde yeniden alınan kararlarla bugüne kadar gelen uygulamayla ilgili son gelişme Karabağlar Belediyesi'nde gerçekleşti.

Haberin Devamı

 Karabağlar Belediyesi'nin 2009 ve 2010 yılında Meclis kararıyla süre belgesi verilmesi kararı aldığı, 2011 yılında ise yine Meclis kararıyla adını “İşyeri hizmet belgesi” olarak değiştirdiği uygulama hakkında İçişleri Bakanlığı 2011 yılı Kasım ayında soruşturma izni verdi. Bakanlık, Karabağlar Belediye Başkan Vekili Adnan Kavur, Başkan Yardımcıları Mehmet Hulusi Gülşen, Rahim Ünüveren, Muslu Yılmaz ve Ruhsat Denetleme Müdürü Aynur Hürriyet Sabankay'ın mevzuata aykırı süre belgesi adı altında üç yıl içinde 892 adet belge düzenlemekten soruşturma yapılmasını istedi.

Karabağlar Belediyesi yöneticileri İçişleri Bakanlığı'nın soruşturma iznine Danıştay 1. Dairesi'ne yaptıkları başvuruyla itiraz etti. Danıştay 1. İdaresi yöneticilerin işyeri hizmet belgesi düzenlemekten sorumlu tutulamayacağı kararı verdi. Danıştay kararına göre işyeri hizmet belgesinden özel yapı şekli gerektiren işyerleri (fırın, sinema, tiyatro, otel, hamam, sauna, düğün salonu gibi), 6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanunu'nun 1. maddesine giren sanayi iş kolları, gayrisıhhi müessese ruhsatı gerektiren sanayi tesisleri, otel ve eğlence yerleri hariç olmak üzere 12 Ekim 2004 öncesi yapıldığı belgelenen veya elektrik, su, telefon, kanal ve yol gibi kamu hizmetlerinden yararlanan nitelik olarak sınırlı işyeri yararlanabilecek. Danıştay 1. Dairesi kararında “Bu işyerlerine müktesep hak teşkil etmemek ve taahhütname alınmak kaydıyla imar mevzuatına uygunluk sağlanıncaya kadar geçerli olacak şekilde “işyeri hizmet belgesi” düzenleneceğini öngören Meclis kararları uyarınca düzenlenen söz konusu belgeler nedeniyle ilgililerin sorumlu tutulmalarına olanak bulunmamaktadır” açıklaması yeraldı. Soruşturma yapılmasını gerektirecek bir durum olmadığını belirten Danıştay hakimleri, itirazları kabul ederek İçişleri Bakanlığı'nın soruşturma izni kararını kaldırdı.
Karabağlar Belediye Meclisi, Danıştay 1. Dairesi kararından sonra 3 Temmuz Salı akşamı yaptığı toplantıda İşyeri hizmet belgesiyle ilgili 2011'deki Meclis kararının geçerli olmasına karar verdi. Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, işleri aksayan esnaftan özür diledi. Soruşturma kararıyla birlikte belge verme işlemini durdurduklarını belirten Kürüm, bu nedenle mağduriyetler oluştuğunu söyledi. Kürüm, “Yeni bir karar almaya gerek yok. Eski Meclis kararıyla kriterleri sağlayan işletmelere işyeri hizmet belgesi vermeyi sürdüreceğiz. Bu kapsamda 10 bine yakın işletme var” dedi. Kürüm, bu kararın diğer belediyeler için de emsal olacağını söyledi.

Haberin Devamı


MECLİS'TE GERGİNLİK
Öte yandan Meclis'te Başkan Kürüm ile BBM'li üye Cebrail Tümer arasında gerginlik yaşandı. Tümer, Meclis'in belediye hizmet binası yapmak üzere Yeşillik Caddesi üzerindeki Burda şirketine ait binayı alma kararıyla ilgili verdiği önergede “Bina kaç paraya alınacak?”, “Güçlendirme yapıldı mı?”, “Toplam tadilat masrafı ne?”, “Yapı Kullanma Ruhsatı var mı ?”,“Dört duvara kaç para ödenecek“ benzeri sorular sordu. Buna sinirlenen Başkan Kürüm, “Cehaletten her şey doğuyor. Keşke teknik bir danışmanla dosyaya inceleseydiniz. İmar Müdürlüğü'ne giderek ruhsatı olup olmadığını, depreme dayanıklılık testinin yapılıp yapılmadığını öğrenseydiniz. Sırf soru sormak için bu önergeyi vermek size yakışmıyor. Dört duvar sözünüz aşağılayıcı bir ifade. Tabela partisi olsa da bir partinin İl Başkanı ve meclis üyesine bunlar yakışmıyor” dedi. Kürüm, daha sonra sert çıktığını belirterek tabela partisi sözüyle ilgili özür diledi. Kürüm, “Tabela partisi değilsiniz. Meclis'te temsil ediliyorsunuz” demek istediğini söyledi. Tümer ise bu sözlerin kendisini rencide ettiğini söyledi. İnanmadığı hiçbir soru sormadığını belirten Tümer, “Belediye dışında binaya 40 milyon TL ödeyeceğiniz, tadilata 15 milyon TL harcayacağınız söyleniyor. Ben de bu soruları sordum. Ama bana cahil dediniz. Rencide ettiniz” dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!