Güncelleme Tarihi:
İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, kadavradan alınan incebağırsağın kök hücreyle birlikte nakledildiği en küçük hasta olarak dünya tıp literatürüne giren dokuz aylık Hüseyin Yiğit, düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı.
Başhekim Vekili Doç. Dr. Nejat Aksu, süreçle ilgili bilgi verdi. Aksu, 1994’te kurulan organ nakli birimiyle, çoğunluğu böbrek, 15-20’si pankreas olmak üzere 700’den fazla nakil gerçekleştirdiklerini, 2003’te de ilk kez incebağırsak nakli uygulamasına başladıklarını söyledi.
Türkiye’de 3-4 merkezin ‘kompozit doku nakli merkezi’ ruhsatına sahip olduğunu belirten Doç. Aksu, “9 aylık Hüseyin Yiğit’e geçen 17 Mayıs’ta incebağırsak nakli uygulaması yaptık. Ülkemizde ve dünyada ilk olmasının nedeni, kök hücre uygulamasıyla incebağırsak nakli yapılması. Üzerinden yaklaşık iki ay geçti, hastamız gayet iyi” dedi.
Risk çok fazlaydı
Ameliyat ekibinden Dr. Selçuk Kılınç, bu tür nakillerde en büyük risklerden birinin doku reddi olduğu, özellikle incebağırsakta riskin çok daha fazla olduğunu kaydetti. Bu nedenle doku uyumunun kolaylıkla sağlanabilmesi için kök hücre nakliyle incebağırsak naklini gerçekleştirdiklerini bildiren Kılınç, “Hüseyin 55’inci gününde. Bu yaşta ilk ve tek incebağırsak nakli yapılan kişi oldu. Dünyada böyle bir seri yok. Bu derecede elde edilmiş, sonuçları bilimsel olarak kanıtlanmış hasta serisi de yok. Geçen yıla kadar bu yaşta çocuğa incebağırsak nakli yapılmadığı için bu hastalar istemeyerek yurtdışına gönderiliyordu. ABD ya da İngiltere’ye gidiyorlardı. 600 bin dolar gibi bir maliyeti vardı. Hüseyin’e aramızda esprili şekilde 1 milyon dolarlık bebek diyoruz. Erişkin yaştaki hastaların başarılı sonuçları alındıkça yurtdışından ülkemize nakil talepleri olacaktır. Ülkemizin başarısını da ötelere taşıyacaktır” diye konuştu.
Mecburen yetişkinden
Opr. Dr. Cezmi Karaca ise hastane bünyesindeki pek çok bölümden destek aldıklarını bildirdi, “Biz sadece vitrindeyiz. Yanımızda olan herkese teşekkür ediyoruz” dedi. Şimdiye kadar altı hastaya incebağırsak nakli yapıldığını, bunların ikisinin maalesef kaybedildiğini dile getiren Karaca, bu süreçte organ bağışının önemini de daha iyi anladıklarını vurguladı. Çocuk için organ bulamayınca yetişkinden nakil yapmak zorunda kaldıklarını anlatan Opr. Dr. Karaca, “Cana canlar katmak için herkes bu konuda duyarlı olmalı” diye konuştu.