Güncelleme Tarihi:
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, bakanlıktan geri dönüşüm ruhsatı alan bazı kuruluşlar, kullanım ömrünü tamamlamış araç lastiklerini toplayarak çeşitli işlemlerden geçiriyor. Bir lastikten preslenerek yüzde 60 oranında yağ elde edilirken, bu ürün zehirli olmasına karşın, kamyon ve otobüslerde “kaçak yakıt” olarak kullandırılıyor. Kullanan her aracın egzozundan çevreye zehirli gaz yayılıyor.
İHBAR ÜZERİNE BASKIN
Aynı kurumlar, yağı alınan lastikleri toz kömür haline getirdikten sonra başta çimento fabrikaları olmak üzere sanayi kuruluşlarına “yüksek kalorili kömür” olarak çok ucuz fiyata pazarlıyor. Lastik atıklarını kullanan tesisler de çevreye zehirli gaz saçıyor. Son olarak Balıkesir’de bir tarlada, İstanbul’dan kesilen “toz kömür” faturası ve irsaliyesiyle getirilen zehirli atıklara, ihbar üzerine mayıs ayında jandarma el koydu. Alınan örnekler TÜBİTAK’a gönderildi, Balıkesir Cumhuriyet Savcılığı da soruşturma başlattı.
ÜRETENLE SATIN ALANA
Çevre Bakanlığı Balıkesir İl Müdürlüğü, yapılan analiz sonucu zehirli, çevreye ve insan sağlığına son derece zararlı olduğu anlaşılan bu atıkları Balıkesir’de pazarlamak için satın alan firmayla Kocaeli Çayırova’da üreten şirkete 581 bin 316’şar lira ceza kesti. Atıkların en geç bir ay içinde lisanslı bir bertaraf tesisinde imha edilmesi istendi. Savcılığın da olayla ilgili olarak biri Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu’nun yeğeni M.E. ile atıkları üreten tesisin sahiplerinden K.K. hakkında soruşturma yürüttüğü öğrenildi.