Efsun'un otobüs macerası (2)

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Beni yerimden kaldırmak için kocaman açılmış gözleriyle öyle bir taciz ediyordu ki, ne yapacağımı şaşırmıştım. Hemen kafamı pencere tarafına çevirdim ve görmezlikten geldim. O kadar yorgundum ki... Fakat, doğruyu söylemek gerekirse, yorgun olmasaydım da o kadına yer vermezdim. Böylesine taciz edenlere karşı içimde isyan duyguları kabarıyor.

Otobüste saf dışı edilecekler bellidir: ‘‘Çocuklar’’. Bütün öğrenciler oturdukları yerlerden kalkıp büyüklerine yer vermekle görevlidirler. Sanki, otobüse binmelerindeki tek neden, büyükler geldiğinde oturacak yerleri olsun diye otobüse binmişlerdir. Elbette ki, büyüklerimize saygı duyup yerimizi onlara bırakırız. Fakat, onların da bizi düşünmeleri gerekmez mi? Neyse ki, ara sıra düşününler de çıkıyor da, umudumuzu yitirmiyoruz.

Ne olurdu sanki taciz ederek bakmak yerine sıcak ve içten bir tebessümle baksalar. Mecburmuşuz gibi davranmak yerine samimiyetle ricada bulunsalar. Bir gün rastladığım o amca gibi olsalar.

O gün de çok yorgundum. Otobüs çok kalabalık değildi ve ben oturuyordum. Sonra otobüse o amca bindi. Yaşı hayli ileriydi fakat, yüzünden neşe fışkırıyordu. Birden ona karşı büyük bir sevgi duydum. Çünkü, öylesine sıcak ve sevgiyle bakıyordu ki, bütün yorgunluğumu unuttum ve kalkıp yerimi verdim. Amca, ‘‘Ne münasebet evladım, sen otur’’ dedi. Çok şaşırmıştım. Israrla oturmasını istedim. Bunun üzerine amca bana ‘‘Ben o kadar yaşlı mıyım, bomba gibiyim’’ deyip gülmeye başladı. Sonra orada oturanları gösterip ‘‘Ben onlar gibi miyim’’ dedi. Hızını alamamıştı ve bana dönüp nasihatte bulunmaya başladı. ‘‘Bak evladım aslında yaşlılara yer vermeyeceksin. Onlar gezmeye çıkıyorlar. Vaktinde evlerine gitsinler. Bu saatlerde sokaklarda ne işleri var. Halbuki siz bütün gün yoruluyorsunuz. Şimdi bana yer verdin. Aklında olsun, bir daha yer verme.’’

Doğrusu o amcayı ve onun gibileri nerede görsem her zaman yer veririm. Onlar biz gençleri ne kadar düşündüklerini göstererek zaten her türlü sevgi ve saygımızı da hak ediyorlar. Taciz eden ve hak iddia edenlerse, hak etmiyorlar.






 








Yazarın Tüm Yazıları