Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2006 00:00
’Eğitimde İyi Örnekler Konferansı 2006’
Eğitim Reformu Girişimi (ERG) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen "Eğitimde İyi Örnekler Konferansı 2006" Tuzla’daki Sabancı Üniversitesi Yerleşkesi’nde 8-9 Nisan 2006 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Türkiye’nin dört bir yanından başvuruların yapıldığı ve 122 "iyi örneğin" aktarılacağı Konferans’ta sunulacak başlıklar arasında; "Matematik Tiyatrosu", "Picasso’yu Anlamak", "Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığına Yaklaşım", "Vizyon Filmleri ile Fizik Anlatmak", "Mevsimlerin Gerçek Nedeni", "Şiirin Türünden Ritmine Seksekli Adımlar", "Tarih Dersine Eleştirel Yaklaşım" yer alıyor.
Eğitim Reformu Girişimi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Eğitimde İyi Örnekler Konferansı 2006’ya, Milli Eğitim Bakanlığı temsilcileri, öğretmenler, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, veliler ve öğrenciler katılacak. Konferans’ın birinci günü (8 Nisan Cumartesi) "Herkes için Kaliteli Eğitim ve Türkiye’nin Avrupa Birliği Üyeliği" başlıklı İstanbul Politikalar Merkezi özel oturumu gerçekleştirilecek.
Bu yılki konferansta, öğrenciler "Okulda Şiddet" konusunda kendi deneyimlerini ve önerilerini paylaşacakları bir yuvarlak masa toplantısı yapıyor. Okulda şiddet, özellikle geçtiğimiz haftalarda yaşanan bir dizi olayla toplumun gündeminde ön sıralara tırmandı; bu yuvarlak masa toplantısında öğrencilerin okulda şiddetin biçimleri, nedenleri ve çözüm yolları hakkında neler düşündüğünü öğrenme şansına sahip olacağız.
Ayrıntılı bilgi için: Taslak program
Türkiye’nin yüksek teknoloji şirketleri
Özellikle iletişim alanında, yazılım ve donanım konularında faaliyet gösteren şirketlerin bir araya geldiği Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED), bir basın toplantısı yaptı ve yüksek katma değerli bilişim ürünleri ihraç eden 20 üyesini tanıttı. TÜTED’in sektör pazarında yürütülmekte olan projelerin yüzde 80’inin üyeleri ve çözüm ortakları tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çekilen toplantıda, Türk Telekomünikasyon Endüstrisi’nin yazılım, donanım ve tasarımları ile yüksek katma değerli bilişim ürünlerini, dünyanın dört bir yanına ihracat ettikleri vurgulandı.
AirTies, PhonoClick, Penta Elektronik, SANKO Grup şirketlerinden ARGELA, TELPAŞ, Karel, CENKABLO, SYS, Universal, Selex, Hittite, Telenity, Multitek, Bircom, Mimtel, Telesis, Küresel, Kumtel ve Teleteks Kablo’dan oluşan TÜTED üyesi 20 üretici şirketin toplam ihracat rakamı 89 milyon 530 bin Amerikan Doları, Ar-Ge yatırımları ise 44 milyon 250 bin Amerikan Doları düzeyine ulaştı. Sektörün 2006 hedefinin de geçtiğimiz yıllara oranla en az yüzde 50 civarında bir artış göstermesi beklenmekte.
Prof. Rodney Allen
Prof. Dr. Rodney ALLEN tarafından verilecek olan CEVHERLEŞME BÖLGELERİNDE VOLKANİK KAYALARIN YORUMU konulu lisansüstü kursu 24 Nisan-2 Mayıs 2006 tarihleri arasında İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nde yapılacak. Bilhassa lisansüstü öğrencilerine yönelik olan bu kurs hakkındaki bilgiler
www.avrasya.itu.edu.tr adresinde ilan edilmiştir. Kursa katılım ücretsizdir.
Dayanışma ve çevre haftasında deprem
Saint Joseph Fransız Lisesi’nde, diğer bazı Fransız okullarının da katıldığı "Dayanışma-Çevre-Frankofoni Haftası"nda, çok sayıda etkinlik yapıldı ve bu arada Fransa’dan gelen ve uluslararası kurtarma birliği olarak gönüllü çalışan bir ekip de, getirdiği deprem simülatör aracı ile de öğrencilere deprem konusunda uygulamalı eğtim verdi. Portatif olarak özel eğitim amaçlı üretilen sarsıntı masasında, Cezayir- Fransa ve Kocaeli depremleri simüle edildi.
Ortak Hamur
Bilim her geçen zaman hayvanlar dünyasında hiç beklemediği, ummadığı araştırma sonuçlarıyla karşı karşıya kalıyor.
Sanırım insanlar, henüz büyük ölçüde kentleşmediği, dışımızdaki canlı alem ve doğa ile daha çok iç içe yaşadığı zamanlarda, bizden fazla bilgi sahibiydi!
Henüz o zamanlar yazılı kültür olmadığı için, hayvanlar dünyası üzerine kazanılan bilgiler küçük topluluklar arasında geleneksel olarak aktarılıyor, topluluk kültürünün önemli bir kısmını oluşturuyordu.
Neden böyle diyorum? Çünkü, iç içe yaşadıklarınızın davranışları hakkında hem avlanmak hem de korunmak için bilgi sahibi olmak zorundasınız.
Kentleşme ile beraber bu bilgi aktarımının kesintiye uğradığını varsaymalıyız.
16.- 17. yüzyıllardan itibaren bilim araştırma yöntemi olarak geliştikten sonra, bu defa canlı dünya ve doğa üzerinde daha sistematik ve doğru bilgiler kazanmaya başladık.
Bugün varılan noktada, keşfedilecek, tanımlanacak, izah edilecek, nedenleri açıklanacak, bağlantıları kurulacak henüz yığınla olay var. Fakat bilimin biriktirdikleri de yabana atılır gibi değil.
Mesela bu sayımızda duyurduğumuz, hayvanlar dünyasındaki "müzisyenlik" olgusunun yaygınlığı çoğumuz için yeni. Şarkı söylemenin sadece bülbüller ve diğer ötücü kuşlara özgü olduğu sanılıyordu. Araştırmalar, şarkı söylemenin yaygın olduğunu gösteriyor.
Hiç de şaşırtıcı değil!
İnsana özgü olan nitelikleri şu veya bu ölçüde bütün diğer canlılarda, giderek daha çok göreceğiz.
Çünkü hepimiz aynı hamurdan yoğrulduk!
Beslenme, üreme, hayatta kalma içgüdüsü, uyuma, biyolojik bir dizi başka ritimler, doğaya uyum sağlama gibi bir dizi özellikleri paylaşıyoruz...
Gözümüz kulağımız, üreme organlarımız, kulaklarımız. Yani fizyolojik bir dizi özelliğimiz birbirine benziyor, bazen tıpkısının aynısı olabiliyor.
O halde "bize özgü" ayırdıklarımız, çeşitli biçimlerde niye onlarda da olmasın!
Demek hepimizin şarkı söylemeye ihtiyacı var!
Ortak biyolojik özellik olarak...
Gelecek cumartesiye kadar sevgi ve dostlukla...
Editör