Editör

Güncelleme Tarihi:

Editör
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2006 00:00

III. Teknosa Proje Yarışması

Geleceğin bilim adamlarını bulmak, öğrencilerin araştırma ve keşfetme heyecanını teşvik etmek için; bu yıl da III. TEKNOSA Proje Yarışması yapılıyor. Bu sene projeler Çevre&Enerji Teknolojisi, Tekno Yaratıcılık, Yüksek Verimlilik konularında değerlendirilecekler. Her İlköğretim okulundan 1., 2., 3. sınıflar, 4.,5.,6. sınıflar ve 7.,8. sınıflar arasında olmak üzere 3 farklı yaş grubuna ait projeler ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaklar. Bu gruplardan her birinin en çok üç projesini, yani her bir okuldan en fazla toplam 9 projenin başvurusu kabul edilecek. Her kategorinin ilk üç projesi ve en özgün proje, akademisyen, bilim adamı ve mühendislerden oluşan jüri üyelerinin değerlendirmesi ile Süper Proje olarak ödül almaya hak kazanacaklar. 3 Nisan: Proje katılım formunun ve projelerin yazılı metninin ulaştırılması için son tarih. 6 Nisan: Proje Yarışması jürilerinin yazılı ön elemesi. 7 Nisan: Yazılı ön eleme sonrasında finalist projelerin duyurulması. 22 Nisan: Saat 12.00-19.00 arasında Milliyet/Doğan Medya Center’da projelerin kurulması. 23 Nisan: Jüri değerlendirmesi, sonuçların açıklanması ve ödül töreni.

Çevre&Enerji Teknolojisi: Projenin yeni temiz enerji kullanımını desteklemesi; Projenin çevre kirliliğine özgün çözüm bulması; Projenin çevre dostu olması. Tekno Yaratıcılık: Proje'nin özgün üretim veya hizmet fikri olması; Proje'nin günlük hayatı kolaylaştırması; Projenin zaman içinde uygulanabilir olması. Yüksek Verimlilik: Proje'nin üretimi artırması; Proje'nin üretim giderlerini azaltması; Proje'nin üretim sürecini kısaltması

Ödüller: Süper Proje: Paris Seyahati ve La Cite Bilim Müzesi gezisi. (Gezi + Planetaryum +Cinaxe + Geode + Akvaryum + Deniz Altı gezisi) Her bir kategori için:Bilgisayar, Dijital video kamera, MP 3 Çalar ve her Finaliste Bilim Merkezi Senelik Kartı.

Ayrıntılı bilgi : Bilim Merkezi Vakfı, Şişli -Fulya

Lise öğrencileri arasında yarışma

İstanbul Bilgi Üniversitesi, ülkemizdeki gençlerin sosyal bilimler, teknoloji ve sanat dallarında kendilerini ifade etmelerini desteklemek amacıyla Türkiye’deki tüm lise öğrencilerine yönelik altı farklı yarışma düzenliyor. Jürilerinde akademi, bilim ve sanat alanlarının önde gelen isimleri bulunan yarışmaların başlıkları şöyle: "Bilgi’de Bilgisayar Günleri 3", "Cahit Arf Matematik Günleri 5", "Haber Yazma 2", "Kültürel Alanlarımızın Tanıtımı", "Geleneksel Medya ile Korsana Savaş" ve "3. Kısa Film Öyküsü Yazma". Yarışmalara başvurular başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayı ile Anadolu liselerinden kolejlere, devlet liselerinden meslek liselerine kadar Türkiye’deki tüm lise öğrencilerine yönelik yarışmalarda, medya, akademi ve sanat dünyasına genç ve dinamik isimler kazandırmak hedefleniyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi, yarışmalarda birinci olan öğrencileri %100 karşılıksız burs ile ödüllendiriyor. Birinciler, ÖSS sınavında kayıt hakkı kazanırlarsa, ilgili bölümlerde öğrenimleri boyunca %100 karşılıksız burs alacaklar. Burs ödülünün yanı sıra, birincilere 1000, ikincilere 750, üçüncülere 500 YTL ve çeşitli ödüller verilecek. BİLGİ’nin yarışmalara katılan öğrenciler ile liselerine sunduğu imkanlar ve katılım koşulları hakkında detaylı bilgi için: www.bilgi.edu.tr

İletişim Merkezi: 444 0 428

Sağlıklı cinsel yaşama destek

Türk Androloji Derneği koordinasyonuyla düzenlenen "Halkın Bilinçlendirmesi Toplantısı - Cinsel Sağlık Eğitimi" programı başlıyor. Program kapsamındaki ilk toplantı 7 Mart 2006 tarihinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı işbirliği ile Kocaeli Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde saat 15.00-17.00 arası düzenlenecek. Eğitim seminerlerinde, sağlıklı bir cinsel yaşam sürmek için bilinmesi gereken temel konular uzman doktorlar tarafından halka aktarılacak. Türkiye çapında düzenlenecek toplantılarda cinsel işlev bozukluklarının belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri üzerine bilgi verilecek. Cinsellikle ilgili sorunların kişilerin tüm hayatını etkilediğini belirten Türk Androloji Derneği Başkanı Ateş Kadıoğlu, eğitim toplantıları ile ilgili olarak: "Cinsellikle ilgili her sorun birey için son derece özel ve önemlidir. Özellikle doğu toplumlarında, değişik kültürel değerler nedeniyle bu konunun konuşulması cinsel işlev bozukluğu sıklığının tam olarak belirlenememesine neden olmaktadır. Oysa herkesin kendi yararına en uygun tıbbi yardımı almaya hakkı vardır. Halkı bilinçlendirmek için düzenlediğimiz eğitim toplantıların bu anlamda çok yerinde ve yararlı olacağına inanıyoruz." dedi.

Türk Androloji Derneği koordinasyonluğundaki lokal bilimsel komiteler ve yerel idarelerin işbirliğinde organize edilen toplantılar, erkek ve kadın cinsel sağlığı konularını içeren günlük oturumlar halinde düzenlenecek. Toplantılar, cinsel konularda konuşmaya veya cinsel sorunu hakkında yardım almaya çekinen kişileri doktor yardımına başvurma konusunda bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Ayrıca cinsel işlev sorunları için risk oluşturan faktörlerin yanı sıra sertleşme zorluğu ve uyarılma güçlüğü gibi birçok sorunun tedavi yolları da toplantılarla halka aktarılacak.

Bu olay yaşanır!

11 Ağustos 1999 tarihindeki güneş tutulmasını izlediniz mi? Hani 6 gün sonra arkasından, bize karabasanlar yaşatan Kocaeli depreminin geldiği?

Biz arabaya doluşmuş ve Bartın’a gitmeye karar vermiştik. Bir taşla bir kaç kuş vurmuş olacaktık. Güneş tutulmasını izleyecek, Safranbolu’yu ilk kez gezecek ve evlerinde kalacak, Bartın’ı dolaşacak ve Karadeniz’de de denize girecektik.. 4 günlük bir geziydi.

Bir kaç gün sonra deprem olacak bölgeleri, İzmit, Sapanca, Adapazarı. geze geze Safranbolu’ya vardık. Güzelim konaklardan birine yerleştik. 11 Ağustos’ta Karadeniz’de upuzun ve cıvıl cıvıl sahilde denize giriyorduk.

Sonra güneş tutulması zamanı yaklaştı. Ay’ı ancak, Güneş’i kenarından gölgelemeye başladığı anda siyah olarak gördük. An be an Güneş’in örtülmesi sürecini ve sonunda tam örtünmesini izledik.

Müthiş bir gösteriydi! Tam bir eğlence! Hava karardı güpegündüz, soğuk bastırdı, üşüdük, gömleklerimizi giydik!.. Tek tük bulutlar tutulmayı kapatacak gibi oldu ama hiç biri tutulma üzerine gelmedi.

Tutulma bitince yine Güneş bizi ısıtmaya başladı, çevreyi aydınlattı!..

İlk Güneş tutulması olayımdı!

Işığın "tanrısal gücü"nün ayırdına vardık, pratikte.

Yeryüzü ışıkla vardı.

Canlılar ışıkla varoluyordu!

Göz, ışıkla bir anlam kazanıyordu!

Güneş, hayatın taa kendisiydi. Herşeyi başlatan...

Boşuna ilk insanlar Güneş’e, o büyük hayat verene, tapmadılar!

* * *

Dünyamız, güneş ışınlarını hiç alamadığı dönemler yaşadı!

O zamanlar da hayat yerlerde süründü, mahvoldu, kısmen yokoldu!

Büyük yanardağ patlamalarının yaşandığı dönemler...

Büyük göktaşlarının düştüğü dönemler.

Yeryüzü allak-bullak oldu.

Atmosfere karışan toz, is, duman. Gökyüzünü kapladı.

Aylarca yıllarca yeryüzü Güneş yüzü görmedi!

İşte, 29 Mart tarihinde Güneş’in olmadığı kısa bir süre yaşayacağız.

Bu tutulmanın sürekli olabileceğini düşünün bir an. İşte bugünkü insanlığın hiç yaşamadığı (fakat kutuplarda 6 ay boyunca yaşanan) bir felaketin anlamı, o an ruhunuza değecektir!

Gelecek cumartesiye kadar sevgi ve dostlukla...

Editör
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!