Editör

Güncelleme Tarihi:

Editör
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2006 00:00

Karmaşık çağda yol gösterici

Ülkemizde bilimle ilgili dergi vb. yayınların azlığı nedeniyle bilimle tam olarak tanışamadıklarını düşünüyorum. Okullarda öğrencilerin en çok sordukları soru olan "hocam biz bunları neden öğreniyoruz?" sorusuna cevap niteliğindeki bu derginizi zevkle okuyorum ve çevreme de tavsiye ediyorum, hatta okulda beğendiğim, arkadaşlarımın ilgilerini çekecek tarzdaki yazıları panoya asıyorum ve herkes ilgiyle okuyor.

Fakat çoğu kimse böyle bir derginin varlığından habersiz. Bu noktada pek iyi tanıtılmadıığını düşünüyorum. Bilimi tanıtmak sadece okulların ya da TÜBITAK'ın görevi değildir. Bu yüzden böyle bir sorunun çözümüne katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim. Lise son sınıftayım, geleceğim adına çoğu şeyi planlama ve işleve geçirme aşamasındayım.

Derginizin güncel anlamda bilimin nerede olduğuna dair bilgi verişi benim kafamdaki projelere nereden başlamam gerektiğine yol göstericilik yapmaktadır. Böyle karışık bir çağda bana bu anlamda bir yardımda bulunduğunuzu belirtmek istedim. Derginin her bir karesinde emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. Umarım derginiz bu verimliliğini artırarak sayenizde çok daha fazla okuyucuya ulaşacaktır. Benim tattığım bu duyguyu ve yardımı herkesin alması dileğiyle... Saygılar...

Nilüfer, neylufer_k@yahoo.com

Öğrencilerin moleküler ve genetik kursu

İstanbul Üniversitesi'nin moleküler biyoloji ve genetik bölümü ve biyoloji bölümü öğrencileri, üyelerinin bilgi dağarcıklarını ve sosyal yönlerini geliştirmek amacıyla kurulan "İÜGEN"i (İstanbul Üniversitesi Genetik Kulübü) kurdular. Kulüp üyeleri, 17-19 Mart 2006 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezinde (ÖKM) Ulusal Moleküler Biyoloji Ve Genetik Öğrenci Kış Okulu’nun üçüncüsünü düzenledi.

Ülkemizin çeşitli üniversitelerinden davet edilen öğretim üyeleri bilim dünyasının gündemini oluşturan çeşitli konuları ve bu alanlardaki çalışmalarını genç bilim adamı adayları ile paylaşacaklar.

Ayrıca kış okulu derslerinin yanı sıra bu üç günlük programda katılımcıların keyifli vakit geçirmeleri içinde İÜGEN üyeleri aktiviteler düzenleyecek. Kış okulunun sonunda katılımcılara sertifika verilecek.

Öğrenme azmiyle dolu genç beyinlerin okulda aldıkları eğitimle sınırlı kalmayıp diğer bilim adamlarından farklı bakış açılarını öğrendikleri ve bilimin sınırsızlığını tadacakları bu organizasyona katılmak isteyenlere, özellikle biyolojik bilimler olmak üzere fen bilimlerine meraklı olan herkese duyurulur.

Kış okulu ile ilgili ayrıntılı bilgiler kulübun resmi web sitesi www.iugen.gen.tr’de...

Geleceğin akıllı otomobilleri

Shell’in 21 yıldır tüm Avrupa genelinde lise, teknik lise ve üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği ve onlara yarının "en az yakıtla en fazla yol alan" çevreci otomobillerini bugünden üretmelerine imkan sunan "Shell Eco-marathon" Yarışması’nda Türkiye’yi bu yıl 8 okul temsil edecek. Sürdürülebilir kalkınma ve çevre bilincini yaygınlaştırmayı hedefleyen yarışma için Türkiye’den başvuruda bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi, Şişli Terakki Lisesi, Eyüboğlu Eğitim Kurumları, Özel Kasımoğlu Coşkun Fen Lisesi, Atatürk Anadolu Lisesi, Samiha Ayverdi Anadolu Lisesi, Marmara Koleji ve Sakıp Sabacı Anadolu Lisesi’nin tasarımını gerçekleştirdiği 8 araç, Fransa Shell Eco-marathon Jürisi’nin gerçekleştirdiği elemelerde, yarışmaya katılma hakkını kazandı. Ekiplerden Eyüboğlu Eğitim Kurumları, Şişli Terakki Okulları, Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi ve Özel Kasımoğlu Coşkun Fen Lisesi Organizasyon’a bu yıl ikinci kez katılacak.

Türk gençleri, yarının akıllı araçlarından oluşan projelerinin tasarım ve atölye çalışmalarına başladı. Ekipler, önümüzdeki üç ay içerisinde, en az yakıtı en yüksek verimlilikte kullanarak çevreci yeni araç konseptleri geliştirecek, ardından bu eserleri, mayıs ayında Fransa’da düzenlenecek Shell Eco-marathon Organizasyonu’nda yarıştıracak. Tasarlanan araçlar, geleceğin otomobillerini andıran "Prototip" ve dış görünüş olarak yol amaçlı normal otomobillere benzeyen ancak bugünün sınırlı olanaklarına rağmen enerjinin optimum kullanımını hedefleyen "Urban" olmak üzere iki ayrı kategoride yapılabilecek. Yarışmaya Türkiye’den katılacak ekiplerin tümü ise "Prototip" kategorisinde yarışacak. Ekipler, petrolün yanı sıra hidrojen ve LPG yakıtlarını kullanacaklar.

Her şey Nilüfer’ler için!

Yanda yayımladığımız lise son sınıf öğrencisi Nilüfer’in mektubu, dergimizin özellikle meslek aşamasında bulunan ve ne yapacağına henüz karar veremeyen gençlere yönelik umut verici yüzüdür. Tam da bu dergiyi hazırlarken bize yol gösterici düşüncelerden birini, Nilüfer çok iyi dile getiriyor.

Şüphesiz, her yaştan okura yönelik bir dergi hazırlıyoruz. Kısa haberlerle hem bilim dünyasındaki son araştırmalardan çıkan sonuçları duyuruyoruz, hem hayatımızı rahatlatacak teknolojik ürünlerden haberdar ediyoruz, en genç okurlarımıza da ilginç bir bilim çocuk sayfası hazırlamaya çalışıyoruz.

Tabii, araştırma makaleleriyle de, bir konunun serüvenini, mümkün olduğunca okunurluğu ve anlaşılırlığı yüksek düzeyde, daha meraklı okurlarımıza sunuyoruz.

Ama, bizi en çok mutlu edecek konulardan biri, gençlerimizin bizi beğenmesi, okuması; kendisine gelecekte kılavuzluk edecek bilgilerle bizim aracılığımızla tanışması, yolunu çizmesi, özellikle de bilim konularına yönelmesidir.

* * *

Çünkü ülkemizin en çok ihtiyacı olan, bize göre, araştırmacılıktır. Bilim ve teknik, ne yazık ki çok geri kaldığımız bir sektör.. Bu alanda üretimimiz ülke ekonomisine, refahına farkedilir katkıda bulunabilecek durumda değil. Bir geri kalmışlık içinde, bilimimiz de teknoloji üretimimiz de.

Uluslararası bilim dergilerinde bilim insanlarımızın araştırma makalelerinin sayısı artıyor, ülkeler sıralamasında geçen yıl 19. culuğa yükseldik. Ancak, bunlardan ülkemize doğru dürüst bir etki, ekonomik ve teknik etki elde etme konusuna gelince, neredeyse sıfıra yakın.

Üstüne üstlük, bu iktidarın, üniversitelerimizde bilimsel ve teknik üretimi yükseltecek önlemler almak yerine, durmadan üniversitelerle çatışmayı ön plana alması da, yine ülkemiz için yeni kayıp yıllar anlamına geliyor.

Umudumuz gençlerde.

Nilüfer’lerde. Cenk’lerde. Hakan’larda.

Mehmetlerde, Hüseyinlerde, Mustafa’larda.

Gençler, bilimi seçmekle gelecekleri için bence en iyi kararı vermiş olacaklar.

Çünkü küresel çağın adı, diğer yandan, Bilgi Toplumu çağı.

Her şeyin bilim ve araştırmaya dayandığı, bilimsel ve teknik altyapıya giderek daha çok ihtiyacı olan bir döneme girdik.

Nilüfer, teşekkürler!

Editör
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!