Duygusal değişimler

Algıladığımız gerçek olmasa bile çok etkileniyoruz.

Çevremizden ve bizim dışımızdan gelen bu etkiler bizi öylesine etkiliyor ki, metabolizmamız değişiyor. Kalp atışlarımız hızlanıyor, salgılarımız azalıyor veya yavaşlıyor. Tabii bütün bunlara bağlı olarak duygu ve düşüncelerimiz etkileniyor.

Duygu ve düşüncelerimiz ise davranışlarımıza yansıyor. Heyecanlı, girişken, pasif, içe kapanık veya öfkeli bir tutum içine giriyoruz. Anlayacağınız dışardan gelen etkilerle halden hale giriyoruz. Hem de karşılaştığımız durumlar, olayların gerçek olmadığını bilsek bile!..

Havadaki değişiklikler bizi etkiliyor. Yağmur öncesi elektrik yüklü bulutların yaydığı elektrik, bizi gergin ve huzursuz yapabiliyor. Hem de hiçbir neden yokken içimiz sıkılıyor. Duygularımız değişiyor.

Ne yazık! Bilgimiz çok az. Sadece duygu olarak tespit ettiğimiz gerçekler şuurumuza açık bir bilgi olarak yansımıyor. Sadece duygusal değişimlerimizi ayırt edebiliyoruz. Üstelik çoğu zaman bunun bile farkına varamıyoruz. Çünkü kendimizi kaptırdığımız dünya işleri bizi öylesine ele geçirmiş durumda ki, duygularımızda meydana gelen değişimleri bile o sırada yaşamakta olduğumuz olaylara bağlıyoruz. Tabii bunun sonucunda kocaman bir yanılgı olduğunu sonradan anlıyoruz. Çünkü olayların hiç de değerlendirdiğimiz gibi olmadığının farkına varıyoruz ama bir kere tepki göstermiş ve olayların akışını değiştirmiş bulunuyoruz.

Mesela böylesi bir yanılgı yüzünden dostlarımızı kırıyoruz. Önceden aldığımız kararları duygusal bir değişim anında değiştirebiliyoruz. Tabii bunun sonucunda her şey değişmiş oluyor ve geri dönüşü olamıyor.

Peki ne yapacağız?

(Sürecek)
Yazarın Tüm Yazıları