Dünyanın en renkli kupası

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın en renkli kupası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2012 00:00

67 dolar için idman boykotu yapan Bostvana Milli Takımı ile Drogba ve Yaya Toure gibi en pahalı futbolcuları aynı sahnede buluşturan kupa, 12 Şubat’ta sona erecek.Eurosport’tan yayınlanacak şampiyonada, F.Bahçeli Sow, G.Saraylı Eboue ve Trabzonlu Zokora’nın da aralarında bulunduğu Türkiye’den 12 futbolcu forma giyecek.

Haberin Devamı

AVRUPALILARIN pek hoşlanmadığı, Afrikalıların futbol bayramı bu hafta sonu başlıyor. Mısır, Kamerun, Güney Afrika, Nijerya gibi turnuvanın gediklilerinin katılamadığı 28. Afrika Uluslar Kupası, bir yandan tarihin en sönük kupalarından biri olmaya, diğer taraftan da her kupada olduğu gibi sürprizler ile benzersiz ve unutulmayan maçlara sahne olmaya aday. FIFA, yıllardır sürdürdüğü baskının sonuncunda istediğini aldı, Afrika Uluslar Kupası önümüzdeki yıldan itibaren sonu tek sayı ile biten yıllarda düzenlenecek. Böylece, Sepp Blatter ve ekibinin Dünya Kupası ile aynı yıl düzenlenen kıta turnuvalarından rahatsızlığını da gidermiş olacak.

İlkler ve tezatlar bir arada

İLKLERİN ve tezatların bir arada olduğu bir kupa bizi bekliyor olacak. Botsvana,  Ekvator Ginesi ve Nijer tarihlerinde ilk kez turnuvada boy gösterecek. Botsvana futbolcuların prim sorunuyla, Ekvator Ginesi kupanın başlamasına iki hafta kala teknik direktör değişikliğine giderek, dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Nijer de takımı halktan toplanan ek vergilerden elde edilen gelirle turnuvaya yolluyor.

Haberin Devamı

Turnuvanın ev sahipleri, Gabon ve Ekvator Ginesi’nin seribaşı olarak turnuvaya katılması, takımların gruplarda aldıkları puanlara göre kura çekimi torbalarına ayrılması dengesiz grupların oluşmasına neden oldu. Bir tarafta Ekvator Ginesi, Libya, Senegal ve Zambiya’dan oluşan grup, diğer yandan ise Gana, Botsvana, Mali ve Gine’den oluşan “Ölüm Grubu” turnuvanın kaderini etkilemesi muhtemel.

Libya Milli Takımı da orada

TURNUVADAKİ tezatlar bununla da sınırlı değil. Kadrosunda Yaya Toure, Didier Drogba gibi dünyanın en fazla para kazanan futbolcuların bulunduğu Fildişi Sahili’ne karşı günde 67 dolarlık harcırah alabilmek için antrenmanlara çıkmayan Botsvanalı futbolcular... Sekiz aydır organize futbolun oynanmadığı Libya’nın milli takımının turnuvada alacağı sonuç ne olursa olsun, organizasyonda yer alması bile futbol adına sevindirici. Fildişi Sahili, Fas, Gana ve Senegal turnuvanın kadrolarıyla şampiyonluk adayı ekipleri olarak görülse de, her Afrika Kupası’nda yaşanılan sürprizler bu yılki turnuvanın da futbolseverler için seyredeğer olmasını sağlıyor. Nijer’in, Botsvana’nın, Libya’nın şampiyonluğu ile sona erecek bir kupa Afrika futbolu için yeni bir sayfa anlamına gelecektir.

Haberin Devamı

Turnuvanın genç yetenekleri

A.Bangoura (Gine): Real Madrid istiyor

GEÇEN sezon transfer olduğu Rayo Vallecano’nun altyapısında oynadığı 23 maçta 25 gol atmasıyla birlikte A takım kadrosuna alındı. 19 yaşındaki Bangoura’ya Real Madrid ve Sevilla talip.

Sidy Kone (Mali): Diarra’nın veliahtı

ÖZELLİKLERİ açısından Mahamadou Diarra ile karşılaştırılan Kone, milli takımın değişmez isimlerinden biri olmaya aday. Lyon’da forma giyen 19 yaşındaki futbolcu, defansif orta saha oynuyor.

E.Mayuka (Zambiya): Young Boys’un gözdesi

Mayuka, 2008’deki Afrika Kupası’nda turnuvanın en genç forma giyen oyuncusuydu. Maccabi Tel Aviv formasıyla Young Boys’a attığı gol 21 yaşındaki futbolcunun İsviçre ekibine transferini gerçekleştirmişti.

Haberin Devamı

Maçlar 4 statta oynanacak

AFRİKA Uluslar Kupası’nda maçlar Gabon’un Libreville şehrindeki 40 bin kapasiteli Stade de L’amitie ile Franceville’deki 35 bin kapasiteli Stade de Franceville’de; Ekvator Ginesi’nde ise Bata’daki 40 bin kapasiteli Estadio de Bata ile Malabo’daki 15 bin kapasiteli Nuevo Estadio de Malabo’da oynanacak.

AFRİKA ULUSLAR KUPASI GRUPLARI

A GRUBU: E.Ginesi Libya Senegal Zambiya

B GRUBU: F.Sahili Sudan B.Faso Angola

C GRUBU: Gabon Nijer Fas Tunus

D GRUBU: Gana Botsvana Mali Gine

Böyle forvet Brezilya’da bile yok!

Fildişi Sahili

Mısır, Nijerya ve Kamerun turnuvanın en büyük favorisi. Didier Drogba kariyerinin muhtemelen son Afrika Uluslar Kupası’nda takım kaptanı olarak kupayı kaldırmayı isteyecektir. Kaleci dışında her bölgede iyi oyunculara sahip Fildişi’nde Yaya Toure ve Gervinho, Drogba’nın en büyük yardımcıları olacak.

Senegal

Haberin Devamı

Demba Ba, Papiss Cisse, Niang ve Moussa Sow’dan oluşan harika hücum hattına karşın bir o kadar soru işaretiyle dolu savunma ve orta saha hattına sahip olmaları şampiyonluk şansının yüksek olması gerçeğini değiştirmiyor. Senegal’i bekleyen en büyük tehlikeyse çeyrek finalde Fildişi ile eşleşme olasılıkları.

Fas

Fas, tarihinin en iyi kadrolarından biriyle kupaya katılıyor. Eric Gerets’in H.Kharja, Mbark Boussoufa, Oussama Assaidi, Mehdi Carcela-Gonzalez ve Adel Taarabt’tan oluşan orta sahası, Chamakh formsuzluğunda forvet hattındaki eksikliği kapatabilecek kadar hücumda etkili. Mağrib ekibinin kupayı kaldırması kimseyi şaşırtmamalı.

AFRİKA KUPASI YAYIN PROGRAMI

Haberin Devamı

21 Ocak Cumartesi
20.30 E.Ginesi-Libya (Eurosport-Canlı)
24.00 Senegal-Zambiya (Eurosport-Bant)
22 Ocak Pazar
18.00 Fildişi Sahili-Sudan (Eurosport-Canlı)
21.00 B.Faso – Angola (Eurosport 2-Canlı)
23 Ocak Pazartesi
18.00 Gabon-Nijer (Eurosport-Canlı)
20.45 Fas-Tunus (Eurosport-Canlı)
24 Ocak Salı
18.00 Gana-Botsvana (Eurosport-Canlı)
20.30 Mali-Gine (Eurosport-Canlı)
25 Ocak Çarşamba
18.00 Libya-Zambiya (Eurosport-Canlı)
20.30 E.Ginesi-Senegal (Eurosport-Canlı)
26 Ocak Perşembe
18.00 Sudan-Angola (Eurosport-Canlı)
20.30 Fildişi Sahili-B.Faso (Eurosport-Canlı)
27 Ocak Cuma
18.00 Nijer-Tunus (Eurosport-Canlı)
20.30 Gabon-Fas (Eurosport-Canlı)
28 Ocak Cumartesi
18.00 Botsvana-Gine (Eurosport-Canlı)
20.30 Gana-Mali (Eurosport-Canlı)

2010’da Togo silahlı saldırıya uğramıştı

2010’daki turnuva öncesi Togo Milli Takımı’nı taşıyan otobüs, Angola’da silahlı saldırıya uğradı. Şoförün öldüğü, 2’si futbolcu 9 kişinin yaralandığı kaza sonrası Togo, kupadan çekildi.

Bostvana’yı bir general çalıştırıyor

Botsvana Milli Takımı Teknik Direktörü Stanley Tshosane aynı zamanda Botsvana ordusunda general olarak görev yapıyor.

Türkiye liglerinden Afrika Uluslar  Kupası’nda oynayacak futbolcular:

Burkina Faso

Mahamaudou Kere (Konyaspor)
Aristide Bence (Samsunspor)

Fas

Mi.Chretien Basser (Bursaspor)
Nordin Amrabat (Kayserispor)

Fildişi Sahili

Didier Zokora (Trabzonspor)
Jean-Jacques Gosso  (Orduspor)
Emmanuel Eboe (Galatasaray)

Gana

Prince Tagoe (Bursaspor)

Gine

Kamil Zayatte (IBB)

Senegal

Issiar Dia (Fenerbahçe)
Jacques Faty (Sivasspor)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!