Güncelleme Tarihi:
Ancak Başbakan, LDP lideri Clegg seçim sonrası “Hükümet kurmak en çok oy alanın hakkı” deyince çark etti. Brown, Muhafazakâr Parti ile Liberal Demokrat Parti’ye önceliği vereceğini, anlaşamazlarsa devreye gireceğini açıkladı.
İNGİLİZCE’de “hung parliament” (asılı parlamento) olarak kavram haline gelen hiçbir partinin çoğunluğu elde edemediği parlamento kabusu 36 yıl sonra ülkeye geri döndü. Önceki gün sandık başına giden seçmenler İşçi Partisi’nin 13 yıllık hegemonyasına son verirken ipi göğüsleyen Muhafazakâr’lar ise buruk sevinç yaşıyor. Şimdi ülkeyi çetin koalisyon görüşmeleri bekliyor.
İlk hükümeti kurma çalışmasını teamüller gereği İşçi Partisi lideri ve Başbakan Gordon Brown’ın yapması bekleniyordu. Nitekim seçim sonrası “İstikrarlı bir hükümet kurmanın görevi olduğunu” bildiren Brown, Liberal Demokratlar ve diğer partilerle koalisyon hükümeti oluşturmak için yeşil ışık yaktı. Ancak Brown’ın bu hamlesi Liberal Demokratlar’ın lideri Clegg’in, “Seçimden en fazla oyu alan partinin, ki bu seçimde en çok oyu Muhafazakar Parti aldı, hükümeti kurması gerekiyor” açıklamasıyla son buldu.
Bunun üzerine Brown, “Clegg ve (Muhafazakâr Parti lideri David) Cameron’a istedikleri süre verilerek, konuşmalılar” diye açıklama yaptı. İki partinin anlaşamaması halinde İşçi Partisi’nin Liberal Demokratlarla konuşmaya ve partisinin tüm siyasi liderle görüşmeye açık olduğunu söyledi.
Öncelik Muhafazakârlar’da
Brown ayrıca Liberal Demokratlar’ın çok istediği seçim sisteminin referanduma gitmesine destek vereceğini de açıkladı ve olası bir koalisyon için yeni kozunu oynadı. İngiltere’deki dar bölge sistemi nedeniyle küçük partiler çok oy alsalar bile aynı oranda mecliste temsil edilemiyor. Muhafazakârların lideri David Cameron ise, “Liberal Demokrat Parti ile büyük, kapsamlı ve açık bir anlaşma yapmak istiyorum. Onlarla birçok konuda ortak noktamız var. Ülkemizin acil ve büyük sorunlarını birlikte çözmemizi istiyorum” diye konuştu. Ülkede bir siyasi partinin tek başına iktidar olabilmesi için 650 sandalyeli Avam Kamarası’ndaki en az 326 sandalyeyi kazanması gerekiyor.
Seks skandalları koltuk götürdü
- Eşinin kasabın çırağıyla ilişkisi çıkan Kuzey İrlanda’daki Demokratik Birlik Partisi (DUP) lideri Peter Robinson da bu genel seçimde milletvekili olamadı.
- Eşinin izlediği porno filmleri, milletvekili masrafı gösteren ve İçişleri Bakanlığı görevinden istifa etmek zorunda kalan Jacqui Smith, koltuğunu Muhafazakar Partili rakibine kaptırdı.
- Tony Blair’in en favori sunucusu olarak ünlünenen eski tv yıldızı Gloria De Piero, Ashfield bölgesinde Liberal Demokrat partili rakibinden 200 fazla oy alarak kıl payı meclise girme hakkı kazandı.
- İngiltere’de bazı seçim bölgelerinde birçok kişi oluşan kuyruklar yüzünden zamanında oy kullanamayıp seçim merkezlerinden hayalkırıklığı yaşayarak döndü. İngiltere Seçim Kurulu Başkanı Jenny Watson, bazı bölgelerde seçim sonuçlarına itiraz edilmesinin muhtemel olduğunu söyledi.
- İngiltere’de ilk kez bu seçimde Brighton’dan, Yeşil Partili bir milletvekili adayı, Caroline Lucas parlamentoya seçildi.
- Aşırı sağcı ve ırkçı görüşleriyle
bilinen İngiliz Ulusal Partisinin (BNP) lideri Nick Griffin ise, aday olduğu Barking bölgesinden seçilemedi ve Barking bölgesi İşçi Partili bir milletvekili çıkardı.
TV başarısı seçim kazandıramadı
Liberal Demokrat Parti lideri Nick Clegg, seçim kampanyaları döneminde siyasi parti liderlerinin katıldığı canlı tv tartışma programlarında, savunduğu politikalarla puan toplamıştı. Clegg’in LPD’si seçimlerde kilit bir konuma geldi. Ancak beklenen performansı yakalayamadı. Clegg de sonucu ‘hayal kırıcı’ diye niteledi.
Türk adaylar giremedi
İşçi Partisi listesinden seçime giren Türk ve KKTC kökenli adaylar ise parlamentoya giremedi. İşçi Partisi Basingstoke bölgesinden aday olan Funda Pepperell oyların yüzde 20’sini alarak bölgesinde üçüncü sırada yer aldı. İşçi Partisi’nden Hemel Hempstead bölgesinde aday olan Ayfer Orhan’ın oyları da yüzde 20’de kaldı.