Zirve yeri aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Zirve yeri aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2001 00:00


Haberin Devamı

Küreselleşme karşıtlarının AB Zirvesi'nde Göteborg'u savaş alanına çevirmesinin ardından gelecekteki zirveler için güvenli yerler aranıyor. Temmuz ayında Cenova'daki G-8 toplantısı, Voyager of the Seas adlı transatlantikte yapılacak. Gelecek yıldan itibaren ise bütün AB zirvelerine gösterileri bastırmakta uzman olan Belçika ev sahipliği yapacak.

Dünya liderleri bu gidişle eski zirveleri nostaljiyle anacak. İngiltere Başbakanı Tony Blair'in Amsterdam'da bisikletle tur attığı AB Zirvesi, Kanada Başbakanı Jean Chretien'in Tokyo Havalimanı'nda tornete bindiği G-8 doruğu gerilerde kaldı. Artık Davos gibi dağ zirvelerinde bile liderlere rahat yok. Hele haftasonunda Göteborg'taki AB Zirvesi'nde gösterilerin zıvanadan çıkması devlet büyüklerinin gözünü iyice korkuttu.

20-22 Temmuz tarihinde Cenova'da G-8 zenginler zirvesine evsahipliği yapmaya hazırlanan İtalya, Göteborg'da yaşananlar nedeniyle paniğe kapıldı. Cenova'da benzer görüntülerin yaşanmaması için büyük olasılıkla liderler helikopter ve balıkadamlar tarafından korunan bir transatlantikte buluşacak. Daha önce ABD eski Başkanı George Bush ve eski Sovyet lideri Mihail Gorbaçov'un 1989 yılında Malta'da Markim Gorki gemisindeki buluşması gibi liderler denizde zirve yapacak.

Zirvelerin amacı, ortak politikaların benimsenip, kamuoyuna ortak bir mesaj vermek. Ancak son dönemde bu giderek zorlaşmaya başladı. Seattle'daki Dünya Bankası toplantısıyla başlayan globalleşme karşıtı gösteriler zirvelerde bir gelenek haline geldi. Prag'daki IMF ve Davos'taki Ekonomi Zirvesi hep eylemlerle gölgelendi. Sonuçta zirvelerin içeriğinden çok, taşlı sopalı gösteriler kamuoyunda ön plana çıktı.

AB, bu sorunu gelecekteki tüm zirvelerini Brüksel'de düzenleyip aşmayı planlıyor. Geçen yıl Nice Zirvesi'nde alınan reform kararlarına göre gelecekte zirvelere Brüksel ev sahipliği yapacak. Gelecek yılın ilk döneminde AB dönem başkanı olacak olan İspanya'daki iki zirvenin ardından toplantılar Brüksel'e kayacak.

ZİRVELERDEN VAZGEÇİLSİN

Belçika'nın göstericilerle başedebilecek güce sahip olduğu belirtiliyor. Çünkü bu kent eylemcilere alışık. Brüksel'de neredeyse protestosuz gün geçmiyor. Bazen çiftçiler, tonlarca sütü yollara döküyor, balıkçılar kokmuş balıklarla eylem yapıyor, kimi zaman kamyon şoförleri yeni düzenlemelere karşı ayaklanıyor. Siyah giysili robocop polisler, hedef binayı dikenli tel ve zırhlı araçla çevreleyip sinek bile uçurtmuyorlar. Göz yaşartıcı bomba ve tazyikli su kullanmak konusunda tereddüt etmiyorlar. Eylemler genelde kimsenin burnu kanamadan son buluyor. Göteborg'da polisin canlı mermiyle göstericilere ateş açmasının da İsveç polisinin deneyimsizliğinden kaynaklandığı söyleniyor.

Bazı siyasi gözlemciler ise zirvelerin gereksiz olduğu görüşünde. Siyasi uzmanlar, yeni dönemde dünya liderlerinin yeni iletişim yolları bulması gerektiğini savunuyorlar. Aksi halde göstericiler okyanusun ortasında ıssız adalarda buluşmak zorunda kalabilir.

Liderler psikolojik testten geçsin

Dünya Nöroloji Federasyonu'nun başkanı Dr James Toole, ABD Başkanı George W.Bush, İngiltere Başkanı Tony Blair gibi milyonlarca kişiyi yöneten devlet adamlarının dönem dönem psikolojik testten geçmesi gerektiğini savundu.

Londra'da yapılan Dünya Nöroloji Kongresi'nde konuşan Dr James Toole, ‘Pilotlar, devlet liderlerinden daha çok psikolojik testten geçiyor. Milyonlarca kişinin hayatından sorumlu olan politikacıların ise psikolojik portreleri çıkarılmıyor’ diyor.

İngiltere'de liderlerin psikolojik testten geçmesini öngören bir sistem yok. ABD'de ise 1976 tarihli yasa ABD başkanlarının hangi hallerde, sürekli ya da geçici olarak görevden alınabileceğini belirliyor. Peki ABD Başkanı'nın görev ehliyetinin olmadığına kim karar verir? Ne tür siyasi ve tıbbi kararlar gerektirir?

Dr James Toole, meslektaşı Robert J.Joynt ile birlikte konferans tutanaklarını derlediği ‘Presidential Disability’ isimli kitapta bu soruların cevaplarını arıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!