Güncelleme Tarihi:
ABD ile ekonomik işbirliği konusunda görüşmeler yapmak üzere Washington’da bulunan Ekonomi Bakanı Zeybekci, Brookings Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada Soma faciasıyla ilgili, “Bu kazadan çok büyük bir ders alacağız” dedi.
ŞANGHAY ÇELİŞKİ DEĞİL Mİ
Türkiye ve ABD arasındaki ekonomik işbirliğinin artırılması ve Türkiye’nin ABD ile Avrupa Birliği arasında süren TTIP (Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı) görüşmelerine dahil edilmesinin önemine değinen Zeybekci’ye, Başbakan Erdoğan’ın sık sık Şangay işbirliği örgütüne yönelik mesajlar vermesinin bu durumla bir çelişki yaratıp yaratmadığı soruldu. Türkiye’nin Şangay’a olan ilgisinin arkasında ne yattığı ve Türkiye’nin ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) kayıtlarına göre işyeri güvenliğinde dünyanın en kötü üçüncü, Avrupa’nın ise en kötü ülkesi olduğu dikkate alındığında hızlı büyüme uğruna bunun Türk halkı tarafından ödenmesi gereken bir fatura olup olmadığı sorulduğunda Zeybekci şu yanıtı verdi:
TÜRKİYE EN KÖTÜ OLAMAZ
“Dostum Türkiye’nin iş (güvenliği) koşulları konusunda dünyanın en kötü üçüncü ülkesi olduğunu söyledi. Ben bu bilgiyi bilmiyorum. Ama öteki taraftan, Türkiye’nin dünyanın en kötü üçüncü ülkesi olduğuna inanmıyorum. Yüzlerce ülkede, uluslararası iş örgütlerinin bu ülkelere girip önlemleri inceleyebildiklerini sanmıyorum. Bu yüzden bu tür veriler ortaya koyuyorlar. Evet, Soma’da yaşanan şeylerden çok üzgünüz. Orada yaklaşık 200 kardeşimizi yitirdik. Ben buradayım ve iki gündür de Washington DC’de olmaya çalışıyorum. Kalbim, aklım, her şeyim, tüm duygularım orada Türkiye’de. Böyle bir felaketi bir daha yaşamamayı dilerim. Bu kazadan çok büyük bir ders alacağız.”
BİR SÜRÜ ÜLKE BİLİYORUM
İşyeri güvenliği konusunda Türkiye’den daha kötü durumda olan ülkeler bildiğini belirten Zeybekci, şöyle devam etti:
“Türkiye’nin (iş güvenliğinde) Avrupa’nın en kötüsü olduğunu düşünmüyorum. Avrupa’da bir sürü ülke biliyorum. Tamam, ben onların koşullarının kötü taraflarıyla rekabet etmek istemem ama… Ben bizim hedefimizin dünyanın en büyük on ekonomisinden biri olmak olduğunu söylediğim zaman, bütün standartlarda, insan haklarıyla, demokrasiyle, uluslararası hukukla, bürokrasiyle, her şeyle, çalışma koşullarıyla da dünyada ilk onunda olmak isteriz. Bizim hedefimiz, gelecek 10 yıl içinde Avrupa’nın en büyük üçüncü ekonomisi, aynı zamanda en iyi koşullarda da ilk üçün içinde olmak. Başka türlü kalkınamazsınız. Ben dünyada az demokrasiye, az insan haklarına, en kötü çalışma koşullarına sahip olup da çok büyük ekonomisi olan hiçbir ülke görmüyorum. Tamam, belki bir ülkede bir şey söyleyebilirsiniz. Tamam bunu unutalım, geçelim. Ama öbür taraftan bazı inanılmaz enerji kaynakları olan ülkelere baktığınızda… Dünyanın en büyük enerji ihracatçıları ama gelişmiş ülkeler gibi değiller.”
ÇIKACAKTI DURDUM
Zeybekci, bahsettiği ülkelerin hangileri olduğunu söyleyip söylemeyeceği sorulduğunda ise “(İsmi ağzımdan) çıkacaktı ama durdum” dedi.