Zelenski: Türkiye ve BM’den işaret bekliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Zelenski: Türkiye ve BM’den işaret bekliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2022 07:00

İstanbul’da Türkiye, Ukrayna ve Rusya arasında yapılan tahıl koridoru anlaşmasının ardından ilk tahıl yüklü gemi demir almaya hazırlandı. Ukrayna’nın Çernomorsk Limanı’ndan İstanbul’a yola çıkacak buğday yüklü gemi için düzenlenen törene Ukrayna lideri Zelenski ve G7 elçileri de katıldı.

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Türkiye ile Birleşmiş Milletler (BM) girişimiyle 22 Temmuz’da sağlanan tahıl anlaşmasının hayata geçirilmesini Odessa bölgesindeki “Çernomorsk” limanına giderek bizzat denetledi. Zelenski, dün sabah limana ziyaretinde buğday yüklenen ilk Türk gemisinin yola çıkması için İstanbul’dan talimat beklendiğini söyledi.

Zelenski, Karadeniz kıyısındaki limana kalabalık bir heyetle geldi. Heyette Ukrayna Altyapı Bakanı Aleksander Kubrakov ile Odessa Bölge Valisi Maksim Marçenko’nun yanı sıra gelişmiş 7 ülkenin oluşturduğu G7 büyükelçileri de yer aldı. Limanı gezdikten sonra basın açıklaması yapan Zelenski, şöyle konuştu:

'LİMANLAR ÇALIŞIYOR'

“Rusya’nın bize saldırdığı 24 Şubat gününden bu yana Ukrayna limanında ilk defa bir Türk gemisine tahıl yükleniyor. Biz Ukrayna olarak dünyada gıda krizi yaşanmaması için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Birileri deniz yollarını bloke ederek insanlarımızı ülkemizde öldürürken, Ukrayna dünyada gıda güvenliği garantörü kalmak için çaba sarf ediyor. İlk geminin yüklenmiş olması limanlarımızın yeniden çalışmaya başladığı anlamına geliyor. Şimdi tahıl anlaşmasını yaptığımız ortaklarımızdan geminin yola çıkması için yeşil ışık yakmasını bekliyoruz.”

Haberin Devamı

İLK GEMİ TÜRKİYE’NİN

Ukrayna’nın ‘Çernomorsk’ limanında buğday yüklenmiş ilk gemi, tesadüfen Türkiye’ye ait. ‘Polarnet’ adlı kuru yük gemisine silolardan yükleme işlemi tamamlandı. Buğday yüklü gemiye, Ukrayna karasularından çıktıktan sonra kıyıdan yaklaşık 100 mil açıkta Türk ve Rus gemileri İstanbul Boğazı’na kadar refakat edecek. Buğday yüklü ilk geminin nihai adresinin hangi ülke olacağı ise belirtilmedi. Ukrayna limanlarından tahıl ihracatının başlatılması anlaşmasına imza atan Moskova’nın yıl sonuna kadar yeni pürüz çıkarmaması halinde, Ukrayna’dan toplam 23 milyon ton buğday ihraç edilmesi hedefleniyor.

LİMANI DENETLEDİ

22 Temmuz’da İstanbul’da Türkiye, Birleşmiş Miletler, Rusya ve Ukrayna arasında, Ukrayna tahılının dünya pazarına sevki için anlaşma imzalanmıştı. Zelenski, buğday silolarının da olduğu limandaki çalışmaları denetlerken “Savaşın ardından ilk kez bir gemiye tahıl yükleniyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!