Zebari Şanlıurfa'dayken Bağdat'tan Ankara'ya sert 'petrol' uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Zebari Şanlıurfadayken Bağdattan Ankaraya sert petrol uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2014 15:58

Türkiye-Irak ilişkilerinde yaşanan iniş-çıkışlar bitmiyor. Ankara ile Bağdat arasındaki gerginlik ve yumuşama süreçleri eskiden "dönemsel" yaşanırken, artık sadece saatlerle ölçülmeye başlandı.

Haberin Devamı

Öyle ki, Irak'ın Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin Türkiye'de, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte Urfa'da Suriyeli sığınmacıların kaldığı kampları gezip, birlikte basın toplantısı düzenlediği saatlerde, Bağdat'tan Ankara'ya yönelik "ekonomik tehdit" ifadeleri içeren bir açıklama geldi.

Zebari Şanlıurfadayken Bağdattan Ankaraya sert petrol uyarısı


ŞOK AÇIKLAMA
Irak Petrol Bakanı Abdülkarim Luaibi, Bağdat yönetiminin izni olmaksızın Kuzey Irak'tan "kaçak" petrol ihraç edildiğini öne sürerek, bu konuda Türkiye'ye karşı yasal işlem başlatacaklarını açıkladı. Luaibi bunun, Irak petrolünün ihracatı konusunda Ankara ve Bağdat arasındaki anlaşmanın açık bir ihlali olduğunu savundu.

Haberin Devamı

Reuters'ın haberine göre, ele aldıkları seçenekler arasında Türk firmalarla yapılan tüm kontratların iptal edilmesinin de bulunduğunu belirten Luaibi, Irak'la yılda 12 milyar doları bulan ikili ticareti tehlikeye atmanın, Türkiye'nin çıkarına olmayacağını sözlerine ekledi.

AYLAR SÜREN HAŞİMİ GERGİNLİĞİ...
Ankara ile Bağdat arasındaki ilk gerginlik, ülkenin Şii Başbakanı Nuri El Maliki'nin, Sünni Cumhurbaşkanı Tarık El Haşimi'nin teröre destek verdiği gerekçesiyle gözaltına alınması için düğmeye basmasıyla başlamıştı.

Haşimi, Irak'tan ayrılmış ve Türkiye'ye gelmişti.

Türkiye'nin Haşimi'nin ülkeye girmesine ve kalmasına izin vermesi üzerine başlayan gerginlik, Maliki ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında basın üzerinden karşılıklı eleştirilerle tepe noktaya çıkmıştı.

Gerginlik, Bağdat ile Ankara arasında Suriye politikası konusundaki görüş ayrılıkları ve hemen ardından da Kuzey Irak petrolünün Türkiye'ye akıtılması konusuyla daha da derinleşmişti.

TAM YUMUŞAMA BAŞLAMIŞTI Kİ...
İlişkiler, son birkaç ayda karşılıklı üst düzey ziyaretlerle yumuşama dönemine girmişti ki, hafta sonu yine Petrol konusunda gerginlik baş gösterdi.

Irak hükümeti geçen hafta sonu yine petrol konusunda Türkiye'yi sert sözlerle eleştiren bir açıklama yaptı ve Türkiye Maslahatgüzarını Enerji Bakanlığı'na davet edip uyardı.

Haberin Devamı

Ardından, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin Urfa'daki Suriye'nin komşuları toplantısına katılma kararının Ankara'ya ulaşması ile, ilişkilerin yeniden yumuşamaya başladığı düşünülürken, Zebari'nin Urfa'da olduğu saatlerde, Irak Petrol Bakanı'nın açıklaması geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!