Zamanın geri gittiği yerler var

Güncelleme Tarihi:

Zamanın geri gittiği yerler var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bilim adamları, evrenin bazı bölgelerinde zamanın ileriye değil, geriye doğru aktığını iddia ettiler. Böyle bir dünyaya örnek olarak da ‘bizim dünyamızın tersine, yumurta kırılıp civciv çıkacağına, civciv yumurtaya giriyor, sonra kırık yumurta kabukları birleşiyor’ diyorlar.

ABD'nin Clarkson Üniversitesi'nden Prof.Lawrence Schulman'ın iddiası ortalığı karıştıracağa benzer : ‘Evrende zamanın ileri değil, geri gittiği bölgeler var!’

Prof.Schulman, evrenin bu bölgelerinde zamanın geri akışına şu iki çarpıcı örneği veriyor : ‘Bu bölgede bir dünya varsa eğer, orada herşey bizim bildiğimizin tersine işliyor; mesela sütlü kahvenin sütü geri çıkıyor, ve civciv yumurtadan çıkacağına yumurtaya giriyor, arkasından da yumurtanın kırık kabukları birleşiyor.’

GERİ AKAN ZAMAN

Bu yarı şaka yarı ciddi örnekler bir yana, Prof.Schulman, ‘geri akan zaman’ teorisinin evrenin ‘eksik kütlesini’ izah edebileceğini düşünüyor. Bilim adamlarının göremediği ama çekim gücünü fark ettikleri maddeye uzmanlar ‘eksik kütle’ adını veriyor.

Astrofizikçiler bugüne kadar normal zaman alanlarının yanında ters zaman alanlarının olabileceği fikrini kabul etmiyordu. ‘Sütün fincandan geri çıkması için, süt atomlarının birlikte kusursuz hareket etmesi gerekir. İleriye akan zaman, sütün atomlarının bu uyumunu bozar’ diye düşünülüyordu. Prof.Schulman'ın New Scientist dergisinde yayınlanan son makalesinin bunun mümkün olduğunu ispat ettiği söyleniyor.

BİG-CRUNCH

Prof.Schulman'a göre, ters zaman alanları çok ileri çağlardan, evrenin yayılmasını tamamlayıp artık geri geri gitmeye başladığı zamandan geliyor. Yani Big-Bang'ın tam tersi, Big-Crunch.

Bu ‘ters zaman alanları’nda yıldızlar çoktan sönmüş. Ve zaman, yıldızların yeniden parlayacağı çağlara kadar henüz geri gitmemiş. Yani burada ışık yok. Bu yüzden astrofizikçiler evrenin bu bölgelerini göremiyor. Ama çekim gücü sebebiyle varlığını hissediyorlar. Yani bu bölgeler ‘evrenin eksik kütlesi.’ Prof.Schulman bu bölgelerin bizim evrenimize çok yakın, mesela 15-20 ışık-yılı mesafede olabileceğini de öne sürüyor.

Yine Prof.Schulman'ın iddiasına göre, bu ters zaman kütlesi evrenin bazı bölgelerinde normal zaman kütlesiyle çarpışıyor olabilir. İki kütlenin içiçie girdiği bu bölgelerde ise, zaman ne ileri, ne geri gidiyor, duruyor.

Özetle, evren bize daha çok sürprizler saklıyor...



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!