Zafer Şiilerin, Kerkük Kürtlerin

Güncelleme Tarihi:

Zafer Şiilerin, Kerkük Kürtlerin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2005 01:33

Irak seçimlerinde Şiiler % 48.1 ile birinci çıktı, % 25.7 oy alan Kürtler ise Kerkük’ü de içine alan Tamim eyalet meclisinde çoğunluğu ele geçirdi.

Haberin Devamı

Türkmenler taşıma oyla gelen bu galibiyeti protesto etti. Türkiye, yetkilileri göreve çağırdı.

IRAK’ta 30 Ocak’ta yapılan genel seçimlerin sonuçları dün açıklandı. Ulusal Meclis seçimlerini, oyların yüzde 48.1’ini alan Şiiler kazandı. Kürt partiler ise oyların yüzde 25.7’sini alarak ikinci sıraya yerleşirken Kerkük’te mutlak çoğunluğu elde ettiler. Şii asıllı Başbakan İyad Allavi’nin laik listesi ise yüzde 13.8 oy alarak üçüncü parti olabildi.

Sonuçlar, Şii çoğunluk açısından zafer anlamına gelse de, seçimleri boykot eden Sünniler’in temsil edilmemesi büyük bir sorun. Bir diğer sorun ise, seçimlere usulsüzlük karıştırıldığı öne sürülen Kerkük. Kerkük’ün de içinde bulunduğu Tamim eyalet meclisi seçimlerinde oyların yüzde 58.4’ünü Kürtler aldı. Yüzde 16’da kalan Türkmenler, protesto için sokaklara döküldü.

Meclise seçilecek 275 üye için kullanılan 8 milyon 456 bin 266 oyun 4 milyon 75 binini ülke nüfusunun çoğunluğunu oluşturan Şiiler’in ortak listesi aldı. Kürtler 2 milyon 175 bin ve Başbakan İyad Allavi’nin listesi 1 milyon 168 bin oy aldı. Katılım oranının yüzde 59 olduğu açıklandı.

TALABANİ’NİN ÖNÜ AÇILDI

Sonuçların ardından, Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani, ‘Şiiler, başbakanlık koltuğunda ısrar ediyor. Kürtler’in devlet başkanlığı makamını almasına da tam destek veriyorlar’ dedi. Genel olarak sembolik yetkileri olsa da, Irak devlet başkanı olma olasılığı güçlenen Talabani, ‘Bağımsız bir Kürt devleti için ihtimal görmüyorum’ diye konuştu.

Türkiye ise, Kerkük’teki seçimin, Türkmen ve Şiiler’in ısrarla vurguladığı gibi ‘manipülasyonlarla’ etkilendiğini ve bu yüzden ‘dengesiz’ bir netice alındığını vurguladı. Dışişleri Bakanlığı, sonuçların Irak Bağımsız Seçim Komisyonu tarafından özenle incelenmesi gerektiğini kaydetti.

Meclis’teki sandalye dağılımı

Birleşik Arap İttifakı (Şii): 132

Kürt İttifakı: 71

Irak Listesi (laikler): 38

Sünni Listesi: 5

Türkmen Cephesi: 3

Radikal Şiiler: 2

Halk Birliği (komünist): 2

Kürdistan İslami Grubu: 2

İslami Hareket Örgütü (Şii): 1

Bağımsız Demokratlar: 1

Mezopotamya Listesi (Hıristiyan): 1

Uzlaşma Hareketi (Sünni): 1

Geri kalan 16 sandalye oy oranına göre partiler arasında dağıtılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!