Yüzyılın davasında Federal Mahkeme, Microsoft'un, anti-tekel yasalarını ihlal ettiğine karar verdi

Güncelleme Tarihi:

Yüzyılın davasında Federal Mahkeme, Microsoftun, anti-tekel yasalarını ihlal ettiğine karar verdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD'de yüzyılın en önemli ticari davasında Federal Mahkeme, dünyanın en büyük şirketi; bilgisayar yazılım üreticisi Microsoft'un, kendi alanında diğer şirketleri ezerek anti-tekel yasalarını ihlal ettiğine karar verdi.

Amerikan hükümetinin şirket aleyhine açtığı davada, Microsoft hakkında çıkan bu karar, 85 milyar dolarlık şahsi servetiyle dünyanın en zengin işadamı Bill Gates'in en büyük hissedarı olduğu bu firmayı zor duruma soktu.

Mahkeme kararının ardından şirket aleyhine önemli yaptırım kararlarının alınabileceği ve Microsoft'un bilgisayar yazılım piyasasındaki tekel konumuna son verecek önlemlerin ilan edileceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Microsoft şirketinin geliştirdiği Windows programı, halen dünyadaki kişisel bilgisayarların yüzde doksanında kullanılıyor. Yine Microsoft'un geliştirdiği internet işletim sistemi Explorer da, bu alanda dünyada 200 milyon internet kullanıcısının yüzde 75'ine hizmet veriyor.

Microsoft aleyhindeki Federal Mahkeme kararı,özellikle bu şirketin, Explorer'ın rakibi Netscape internet işleticisini piyasadan silmek için "ticari ahlaka uymayan yöntemler" kullanarak bu amacında başarıya ulaşmasından kaynaklandı.

Microsoft'un anti-tekel yasalarını ihlal ettiğine prensip olarak karar veren Federal Yargıç Thomas Penfield Jackson, ayrıntılı olarak hangi yasaların ihlal edildiğini yaklaşık bir ay sonra açıklayacak. Microsoft aleyhindeki yaptırımların da gelecek yılın ilk aylarında kararlaştırılması bekleniyor.

Geniş yetkilerle donatılmış olan Yargıç Jackson'ın, yaptırım olarak, Microsoft'un birbiriyle rekabet içinde olacak daha küçük şirketlere bölünmesi, çıkabilecek en ağır ceza olarak görülüyor.

İkinci ve daha kuvvetli bir ihtimal olarak, Microsoft'un Windows sistemini, içinde rakip şirketlerin de internet işletim sistemlerini satabileceği şekilde yeniden düzenlemesi üzerinde duruluyor.

Microsoft aleyhindeki davayı 19 eyalet ile birlikte açan ABD Adalet Bakanlığı, Federal Mahkeme'nin kararını Amerikan tüketicisi ve ticari sistemi açısından, "zafer" olarak nitelendirdi.

Bill Gates ise, karardan hemen sonra yaptığı açıklamada, "bu aşamadan sonra hem hükümet, hem Microsoft, hem de tüketicinin yararına" bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

Gates, kararın aleyhlerinde olmasına karşın, "umuyorum bu soruna bir çözüm bulacağız" diye konuştu.

Kararın belli olmasının ardından Microsoft'un New York borsasındaki hisseleri, oturumun son dakikalarında yüzde 3 düştü.

Davayı yakından izleyen gözlemciler, mahkeme kararının dünyadaki windows kullanıcılarını kısa dönemde etkilemeyeceğini belirttiler. Orta vadede ise Windows içinde rakip şirketlerin de üreteceği işletim programlarının kullanıma açılacağına kesin gözüyle bakılıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!