Güncelleme Tarihi:
ABD ordusunun elinde “stratejik hava savunma” kabiliyetine sahip Aegis balistik savunma sistemiyle donanmış 18 savaş gemisi var. Bu gemiler daha önce Japonya’yı Kuzey Kore’den korumak üzere Pasifik görevlerine çıkmıştı. Bu tür bir gemi ilk kez Akdeniz’e gönderilerek İran’a karşı prova niteliğindeki tatbikata başladı.
ABD’nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne “füze kalkanı” kurma planlarını Rusya’yı kızdırmamak adına dondurduğu iddialarının ardından, İran’a karşı “denizden savunma” alternatifi de önerilmişti. Planlar kesinleşmeden, Aegis donanımlı USS Higgins muhribi bu hafta İsrail’e demirledi.
Güney Türkiye kapsama alanında
Kaptan Tuğamiral Carl Meuser, Akdeniz turunun hangi “düşmana” karşı olduğunu belirtmese de Reuters’e şunları söyledi: “Tehdit kim olursa olsun, geniş bir bölge kapsama alanımızda. Herhangi bir ülkenin 12 mil açığındaki uluslararası sularda aniden bitip işimizi yapabiliriz.” Doğu Akdeniz’deki Aegis donanımlı bir savaş gemisi, olası bir füze savaşında Türkiye’nin güneyini, Lübnan’ı, İsrail’i, Filistin’i ve Mısır’ın kuzeyini koruma kapasitesine sahip. ABD, Arap müttefiklerini İran’dan korumak için Körfez’e de bir gemi gönderdi.
Ya onlarca füze yağarsa
Aegis gemileriyle entegre çalışan, ABD’nin stratejik X-band radarını da barındıran İsrail ise, hâlâ rahat değil. Olası bir füze savaşı durumunda Aegis’li gemilerden iki düzine kadar 200 km menzilli SM-3 atılabilecek ve atmosfer üstündeki balistik füzeleri vurabilecekler. Ancak Suriye ve İran’ın aynı anda onlarca füze yağdırarak bu sistemi aşabileceği öne sürülüyor.