Yunanlılar bile şaşırdı

Güncelleme Tarihi:

Yunanlılar bile şaşırdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2001 00:00


Nur BATUR/ATİNA
Haberin Devamı

Yunan hükümetinin hazırladığı ve onay için Cumhurbaşkanı Kostis Stefanopulos'a gönderdiği 14 Eylül'ün sözde Rum soykırımını anma günü ilan edilmesiyle ilgili kararname Yunanlılar'ı bile şaşırttı.

14 Eylül'ün sözde Rum Soykırımı anma günü ilan edilmesi için Simitis hükümetinin harekete geçmesi Atina'da şaşkınlık yarattı.

Yunanlı tarihçi Angelos Elefandis, resmi Yunan tarihinde bile Rumların soykırımından söz edilmediğini açıklarken, ‘resmi tarihte sadece Küçük Asya felaketinden söz edilir. ‘Soykırım' denmez o bakımdan kararname şaşırtıcıdır' dedi.

Dün sabaha karşı Hindistan'dan dönen Başbakan Kostas Simitis'le Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ise Kültür Bakanı Evangelos Venizelos ve İçişleri Bakan Yardımcısı Panayotis Kayserilis imzasıyla cumhurbaşkanlığına gönderilen kararname konusunda sessiz kaldılar.

28 Eylül 1998'de Yunan parlamentosunda alınan sözde Rum soykırımını anma günü kararının ardında Andreas Papandreu döneminin Dışişleri Bakan yardımcısı olan ve Pasok'un aşırı milliyetçi kanadını temsil eden Yannis Kapsis bulunuyor. Kapsis, Türk-Yunan yakınlaşmasına da sert muhalefet yapıyor.

Ancak Simitis, son bir yıldır Pasok içindeki aşırı milliyetçi gruba büyük darbe indirdiği, eski dışişleri bakanı Teodoros Pangalos'un bile sesinin fazla çıkmadığı için, hükümetin ortamın sakin olduğu bu dönemde ‘sözde soykırımı anma günü' için kararname hazırlanması şaşkınlık yarattı.Yunan gazetelerinin de dün kararnameyi küçük birer haber olarak vermeleri dikkat çekiciydi. Atina'de 3 olasılık üzerinde duruluyor:

ÜÇ OLASILIK

Kararname yıllardır Pasok içinde yaşanan şahinler ve güvercinler kavgası olabilir. Geçmişte Simitis'e rağmen PKK lideri Abdullah Öcalan'ı Yunanistan'a getirenler yine harekete geçmiş olabilir. Böyle ise, Simitis'in önümüzdeki günlerde ne yapacağı büyük önem taşıyor.

Olay Simitis'in hem iç politikada hem de Türkiye'ye karşı siyasi bir taktiği de olabilir. Kararnameden haberinin olması ihtimali güçlüdür. Simitis böylece şahinleri yatıştırmaya çalışıyor. Kararnamenin, Türk-Yunan yakınlaşmasına sıcak bakmadığı bilinen Evangelos Venizelos tarafından hazırlanması bunu gösteriyor. Ancak Simitis bu girişime açık destek vermekten ve Türkiye'nin tepkisini çekmekten de kaçınıyor. Böylece içte sıkıntıları olduğu mesajını verip Türkiye‘den daha esnek davranmasını bekliyor.

Kararnameden Simitis'in haberi olsa bile Papandreu'nun haberi olmayabilir. Bu da Simitis'in Papandreu'yu frenlemeye başladığı anlamına gelecektir. Diplomatik çevreler, pazartesi günü hükümet sözcüsü Dimitris Repas'ın açıklamanın sis perdesini aralayacağını söylüyorlar.

İsviçre tasarı için kıvırıyor

İSVİÇRE'de İstanbul doğumlu milletvekilinin verdiği sözde Ermeni soykırımı tasarısının ardından gözler Ulusal Meclis'e yönelirken, İsviçre Dışişleri Bakanlığı, bu teklife karşı olduğunu açıkladı. Ancak Fransız Yönetimi'nin yaptığı gibi İsviçre de Ulusal Meclis'ten bir karar çıkarsa, bunu hükümetin kabul etmek zorunda kalacağını açıkladı.

İsviçre Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Türkiye ile diyalog ve iyi ilişkilerden yana oldukları belirtildi. Açıklamada, teklifi destekleyen Sosyalist Parti PSS'nin Ulusal Meclis'te ağırlıkta olduğuna da dikkat çekildi.

Avusturya gündeme alacak

AVUSTURYA'da Yeşiller milletvekili Madeleine Petroviç'in Ulusal Meclis'e Türkiye'de 1915-1917 yılları arasında Ermenilerin soykırıma uğradığını tanıması için verdiği önerge yeniden gündeme geliyor.

Geçen yıl, İnsan Hakları Komisyonu'nca reddedilen önerge, bazı milletvekillerinin itirazı üzerine tekrar İnsan Hakları Komisyonu'na gönderildi. 25 Ocak'ta komisyona gelen önerge tekrar görüşülecek. Aşırı milliyetçi Jörg Haider'in partisi FPÖ ile Sosyal Demokrat Parti'nin desteğine rağmen önergenin yeniden reddedilmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!