Güncelleme Tarihi:
Yunanistan Parlamentosu, "üçüncü kurtarma paketi" için kreditörlerin ön koşul olarak talep ettiği "kapsamlı reform paketi" ile ilgili kanun tasarısını kabul etti.
Bu kanunla birlikte Yunanistan'da kemer sıkma önlemleri daha da ağırlaştırılarak devam edecek.
İflastan kurtulmak ve euroda kalabilmek için Euro Bölgesi liderlerinin ağır şartlarını kabul etmek zorunda kalan Yunan hükümeti, söz konusu reform paketiyle ilgili kanun tasarısını dün meclise sunmuştu.
TANSİYON YÜKSELDİ
Bu arada, Yunanistan'ın başkenti Atina'da, hükümet tarafından kabul edilen "kurtarma paketi"ne karşı gösteri düzenlendi.
Sintagma Meydanı'nda akşam saatlerinde toplanan yaklaşık bin kişilik sol görüşlü grup hükümet karşıtı sloganlar atarak kurtarma paketini protesto etti.
ÇİPRAS'TAN BİRLİK ÇAĞRISI
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, oylama öncesinde SYRIZA milletvekillerine birlik çağrısında bulundu.
SYRIZA meclis grubu toplantısında milletvekillerine hitap eden Çipras, meclis grubunun desteği olmadan başbakanlık görevine devam edemeyeceğini söyledi.
Borç konusunda elinden geleni yaptığını ve başka çıkış yolu bulunmadığını belirten Çipras, itiraz eden milletvekillerine kendisinin düşünemediği alternatif başka bir çözüm yolu varsa söylemelerini istedi.
Toplantıda konuşan Enerji Bakanı Panayotis Lafazanis ise, hükümetin herhangi bir şantaj yoluyla memorandum kabul edemeyeceğini ifade ederek, tasarıya oy vermeyeceğini ancak hükümeti desteklemeye devam edeceğini söyledi. Bazı milletvekilleri de, Yunanistan'ın, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble'nin önerisini kabul ederek 5 yıllığına eurodan çıkması gerektiğini belirttiler.
7 MİLYAR AVROLUK KÖPRÜ KREDİ YOLDA
Yunanistan, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Acil Likidite Desteği'ni (ELA) sabit tutması ile ülkede finansal bir çöküş yaşanmaması için 29 Haziran'dan bu yana ticari bankaları kapalı tutarak sermaye kontrolleri uygulamaya başlamıştı. Bugün de, Avrupa Birliği Komisyonu'nun Euro ve Sosyal Diyalogdan Sorumlu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, gerekli yasal düzenlemeleri gerçekleştirmesi halinde Yunanistan'a 7 milyar euroluk köprü kredi verileceğini söyledi.
Dombrovskis, AB Komisyonu'nda gerçekleştirdiği basın toplantısında, Yunanistan'ın acil ihtiyaç duyduğu fonlamanın sağlanması için en iyi seçeneği araştırdıklarını ancak bütün seçeneklerin yasal, siyasal ve finansal zorlukları olduğunu anlattı. Yunanistan'a gerekli yasal düzenlemeleri gerçekleştirmesi halinde acil ödemeler için AB'nin 7 milyar euroluk köprü kredi sağlayacağını ifade eden Dombrovskis, euro kullanmayan AB üyesi ülkelerin Yunanistan'ın acil fonlanmasında Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması (EFSM) fonunun kullanılması konusunda çekinceleri olduğunu, ancak karşılıklı görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.