Güncelleme Tarihi:
Papuçis, Atina haber ajansı ANA'ya verdiği demecinde, "Yunanistan'ın, yasadışı göçmen konusunda büyük sorun yaşadığını" ifade ederek, "hükümetin bu sorunla başa çıkabilmek için, ülkedeki tüm yasadışı göçmenleri sınırdışı ederek, yeni göçmenlerin girişinin engellenmesi için kara sınırlarında bir set oluşturmayı kararlaştırdığını" açıkladı.
"Yunan toplumunun, yasadışı göçmenler konusunda tahammül sınırlarını aştığını ve ülkenin bu soruna karşı artık dayanamayacak hale geldiğini" ifade eden Papuçis, "Yunanistan daha fazla dayanamaz. Şunun açıkça bilinmesini isterim ki, ülkemizde sadece uluslararası korunma hakkı, ya da iltica hakkı bulunanlar kalacak. Başka hiç kimse. Diğerlerinin hepsi mesajı açıkça almaları lazım. Yunanistan'dan, ya gönüllü olarak vatanlarına dönecek, ya da zorunlu olarak sınırdışı edilecekler. Bunda kesin olarak kararlıyız" dedi.
Papuçis, "Ege'de, kaçak göçmenlerin engellenmesi konusunda Avrupa Dış Sınırlar Ajansı Frontex'in devreye girmesinin ardından Meriç bölgesindeki kara sınırlarından ülkeye giren yasadışı göçmenlerin sayısında büyük artış kaydedildiğini" söyledi.
Yunanistan'ın, ortaya çıkan bu yeni duruma karşı "toplu bir plan oluşturduğunu" ifade eden Papuçis, "Sınırların korunması konusunda Frontex ile işbirliği yapıyoruz. Bunun yanı sıra, Yunan sahil güvenliğinin çağdaşlaştırılıp konumunun yükseltilmesini ve kara sınırlarında da yasadışı göçmenleri caydırmak için bir set oluşturmayı planlıyoruz. Ülkeyi çitle kapatacağız. Buna paralel olarak, insanları ve onların daha iyi bir yaşam için olan ümitlerini ticaret konusu yapan insan tacirlerine kesin bir darbe indirmekte kararlıyız. Papandreu hükümetinin bu konuda kesin olarak niyeti var" diye konuştu.
Yasadışı göçmen konusunun "girift ve zor bir konu olduğunu, bu konuda içte ve dışta herkesin işbirliği yapması gerektiğini" ifade eden Papuçis, "bu konuda AB ile Türkiye arasında bir anlaşma sağlanmasının ihtiyaç olduğunu" kaydetti.
Papuçis, "Bu konuda AB'nin katkılarının sürekliliği muhakkak gereklidir. Türkiye'nin kendisine düşen büyük sorumlulukları üstlenmesi için AB ile Türkiye arasında bir anlaşma sağlanması ve mayıs ayında (Yunanistan Başbakanı Yorgo) Papandreu-(Başbakan Recep Tayyip) Erdoğan görüşmesinde geçerlilik kazandırılan göçmenlerin geri gönderilmeleri konusundaki ikili anlaşmanın uygulanması için AB'nin katkıda bulunmasında ısrar ediyoruz" dedi.
Papuçis, "yasadışı göçmenlerin sınırdışı edilmeleriyle ilgili yeni yasal düzenlemelerin de hazırlık aşamasında bulunduğunu" belirterek, "Yunanistan'ın bu konudaki uygulamalarında Schengen'in getirdiği yükümlülüklere saygılı olacağını ve yasadışı göçmenler konusunda talep ettiği gerekli uygun yardımların yapılması durumunda da bu konuyla başa çıkabileceğini" savundu'
Atina'da yayımlanan haftalık Proto Thema gazetesi, dünkü sayısında, "Yunanistan'ın, Meriç bölgesinde kaçak göçmenlerin ülkeye girişini engellemek için, Türk-Yunan sınırına tel örgüden duvar inşa etmeye hazırlandığını" duyurmuştu.
Proto Thema haberinde, "Yunan gizli servisinde (EYP) yapılan bir toplantıda, Kamu Güvenliği Bakanı Hristos Papuçis'in önerisi üzerine, Meriç'te Kumçiftliği (Orestiyada) yakınlarındaki Yeni Bosna (Nea Vissa) bölgesine 12,5 km uzunluğunda tel örgüden bir duvar inşa edilerek, termik kameralarla kontrol altına alınmasının kararlaştırıldığını" iddia etmişti.