Yunanistan uçak alımını iptal etti

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan uçak alımını iptal etti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2004 01:23

Türkiye, değişen iç ve dış tehdit unsurlarına göre Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde (MGSB) değişiklik yapmaya hazırlanırken, Yunanistan’ın da Türkiye’ye yönelik tehdit algılamasında değişimler meydana geliyor.

İngiltere’de yayınlanan Financial Times Gazetesi’nin haberine göre Yunanistan, 10 milyar Euro (18.8 katrilyon TL) tutarındaki 60 Eurofighter Typhoon savaş uçağı alımından vazgeçiyor. Gazete, Yunanistan’ın aldığı bu kararda Avrupa Birliği’ne üyelik sürecindeki Türkiye ile Atina arasında yaşanan yakınlaşmanın da etkili olduğunu yazdı.

YUMUŞAMA ORTAMI

Hürriyet’in dünkü manşetinde yer alan ‘Gizli Anayasa Değişiyor’ başlıklı haberde Türkiye’yi hedef alan temel iç ve dış tehditlerin tanımı, bunların öncelik sıralaması ve bu tehditlere ne şekilde cevap verileceği konusunda kapsamlı bir çalışma yürütüldüğü belirtilmişti. Buna göre Yunanistan’ın MGSB’de yazılı tehdit sıralamasındaki yeri de büyük olasılıkla değişecek. 1997 belgesinde Yunanistan, dış tehdit öncelikleri arasında oldukça yüksek bir sırada yer alıyordu. Ancak geçen dönemde Türkiye ile Yunanistan arasında yumuşama ve diyalog ortamına girildi.

ATİNA YALANLADI

Financial Times Gazetesi, Atina’nın uçak alımını durdurmasının, Almanya, İtalya, İspanya ve İngiltere’ye büyük bir darbe olduğu yorumunu yaptı. Ancak haberde, Yunanistan’ın herhangi bir zamanda yeni bir ihale açabileceğine de dikkat çekildi. Yunanistan hükümeti ise Financial Times’ın haberini yalanladı. Hükümet Sözcüsü Evangelos Antonaros, ‘Savunma planlamasında bir değişiklik olduğu takdirde bu durum hükümet tarafından açıklanacaktır’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!