Yunanistan Başbakanı Miçotakis: ‘Kurtuluş Savaşı en büyük travmamız’

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan Başbakanı Miçotakis: ‘Kurtuluş Savaşı en büyük travmamız’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2022 07:00

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, 1922 tarihli Kurtuluş Savaşı için, “Yunanların yakın geçmişteki en büyük travması” dedi.

Haberin Devamı

Atina’da bir sergi açılışında konuşan Miçotakis, “Küçük Asya Felaketi (Yunanların Kurtuluş Savası için kullandıkları ifade) yakın geçmişimizin belki de en büyük travmasıdır” diye konuştu.

LOZAN VURGUSU

1923 Lozan Antlaşması’na da değinen Miçotakis, “Türkiye, yaklaşık bir asırdır geçerli olan bu antlaşmanın daha pek çok asır için geçerli kalacağını idrak etmelidir. Yunanistan, diplomasi ile müttefikler kalkanı ve silahlı kuvvetlerinin de caydırıcı mızrağı ile Lozan’ın korunacağının teminatıdır” ifadesini kullandı. Miçotakis, “Türkiye; İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada’daki Helen unsurunu kökünden sökmek suretiyle Lozan Antlaşması’nı ihlal etmiştir. Hâlâ de egemenlik haklarımızı sorgulayarak bu antlaşmanın maddelerini baltalamaktadır” iddiasında bulundu. Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu ise “Hayatlarını kaybeden ya da yurtlarını terk eden atalarımızı, dökülen kanı, dinmeyen acıyı ve psikolojik travmayı unutmuyoruz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!