Yunan Cumhurbaşkanı'dan Türkiye'ye zeytin dalı

Güncelleme Tarihi:

Yunan Cumhurbaşkanıdan Türkiyeye zeytin dalı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2009 15:06

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, "Tüm Yunanlıların Türkiye ile barışçı bir gelecek istediklerini" söyledi.

Papulyas, Hristiyan inancına göre, İsa Peygamber'in doğuş ve Ürdün Nehri'nde vaftiz edilişini kutlamak amacıyla Sisam (Samos) adasının güneyindeki Agathonissi (Eşek) adasında yapılan sembolik "suya haç atma" törenine katıldı.

Yunan basın yayın organları, Papulyas'ın tören sonrasında yaptığı açıklamada, "Gerçek olan şudur ki, Ege adaları halkı, tüm Yunanlılarca da olduğu gibi, komşumuzla barışçı bir gelecek istemektedir. Ancak bu gelecek sadece uluslararası hukuk kurallarına saygı temelinde olabilir" dediğini duyurdu.

Papulyas, "Ne yazık ki geçmişte de söylediğim bir şeyi tekrarlamak zorundayım; Türk-Yunan ilişkilerindeki sorunların kaynağı, Türk ordusunun, komşu ülke politikasında oynadığı belirleyici roldür" dedi.

Basın yayın organları, "Söz konusu bu rol çerçevesinde 1996'dan bu yana boş bir teori teşkil eden 'gri bölgeler' yaratıldığını" ifade eden Papulyas'ın, "Böyle bir teorinin, neden, bölgede geniş çaplı barış inisiyatifi alan bir ülkenin, askeri uçaklarının sistemli biçimde Yunan adaları üzerinde uçuş yapmaları gibi, anlaşılması zor bir tahrikte bulunduğuna yanıt verdiğini" söylediğini belirtti.

"Yunanistan'ın Türkiye ile sağlam komşuluk ilişkileri istediğini" belirten Papulyas, "İki ülkenin karşılıklı yatırımlarının silahlanma için değil, halkların refahı ve ilerleme kaydedilmesi için yapılmalarını arzu ettiğini" de ifade etti.

Bu arada Yunan basın yayın organları, Papulyas'ın söz konusu adayı ziyaretinin Ankara'ya, "Ege'nin statüsünün değişmesinin kabul edilemeyeceği mesajını verme amacını da taşıdığı" yorumunda bulundu.

Haberlerde, "Ankara'nın 2008 yılının son günlerinde niyetini belirgin şekilde göstermeye başladığı, yılbaşı arifesinde ise Türk Hava Kuvvetleri tarafından, Leros adasından Bulamaç (Farmakonissi) adasına görev değişimi için asker taşıyan Yunan helikopterinden, bulunduğu bölgenin Türkiye'nin sorumluluğunda olduğu gerekçesiyle bir an önce ayrılmasının istendiği" ifade edildi.

"Türk savaş uçaklarının 18 Aralıkta Bulamaç üzerinde alçak uçuş yaptıkları, 16 Aralıkta ise Yunan hava-deniz tatbikatı sırasında, 2 Türk F-16' sının Andros adası atış bölgesi hava sahasını ihlal ettikleri" iddia edildi.

Haberlerde, Türk Hava Kuvvetleri'nin, 2008 yılında da birçok kez Bulamaç ile Eşek adaları üzerinde alçak uçuş yaptıkları öne sürüldü.
Yunan basını, "Tüm bunların Türkiye'nin Yunanistan'ın egemenlik haklarını sorgulamaktan vazgeçmediğinin göstergesi olduğu" yorumunda bulundu.

Haberlerde, Ege'de tatbikat yapan Rus uçak gemisi "Amiral Kuznetsov"un, Atina Sivil Havacılık Teşkilatı ile mükemmel işbirliğinde bulunduğu, bunun ise Rusya'nın Ege ile ilgili Yunan tezlerini desteklediğinin uygulamadaki kanıtı olduğu ileri sürüldü.

Basın yayın organları, "Geçen cumartesi günü başlayan Rus tatbikatının ilk gününde Türkiye tarafından herhangi bir tepki gelmediğini, bunun Moskova'nın söz konusu hareketinin Ankara'yı kaygılandırdığını gösterdiği" iddiasında bulundu.

Basın yayın organları, Rus uçak gemisinin Yunan Sivil Havacılık Teşkilatı'ndan (YPA), Atina FIR hattı içinde, Rus uçaklarının da katılacağı bir tatbikat için bölgeyi bloke etmesini talep ettiğini duyurmuşlardı.

Haberlerde, YPA'nın söz konusu talebe olumlu yanıt verdiği kaydedilmişti. Rus hava ve deniz kuvvetlerinin tatbikatının Rodos'un güneydoğusunda, 3, 4 ve 8 Ocak, Girit'in güneyinde ise 11 Ocakta yapılacağı belirtilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!