Yugoslavya ile yeni başlangıç

Güncelleme Tarihi:

Yugoslavya ile yeni başlangıç
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2002 01:46

Yugoslavya Dışişleri Bakanı Goran Svilanoviç, 10 yıllık bir kesintiye uğrayan Türkiye ile ilişkilere yeniden yön vermek üzere, bugün yeni önerilerle geliyor.

Miloseviç döneminin etkilerini silmek için ülkesini uluslararası toplumun saygın bir üyesi haline getirmek üzere atağa geçen Yugoslavya Hükümeti, Türkiye ile kesintiye uğrayan ilişkileri on yıl önce bıraktığı yerden başlatıyor. Yugoslavya Dışişleri Bakanı Goran Svilanoviç resmi bir ziyaret için bugün Türkiye'ye geliyor. Svilanoviç, Miloseviç sonrası dönemde Yugoslavya'nın dış politika önceliğini bölgesel barış ve istikrara katkı olarak tanımlıyor. Svilanoviç'in ziyaret öncesinde yazılı olarak gönderdiğimiz sorulara karşılık verdiği mesajlar şöyle:

Ziyaretinizin anlamı nedir?

Geçen yıl, Dışişleri Bakanı İsmail Cem Yugoslavya'yı ziyaret etti. Çok iyi bir ziyaretti ve yeni işbirliğimizin başlangıcı oldu. Ülkenizin başı çektiği dinler ve kültürler arası diyalog girişimini de destekliyoruz. Kültürler arası diyalogu teşvik etmek terörizme karşı mücadeleye öncelik verilen günümüzde çok önemli.

Bosna ve Kosova'nın anıları Türkiye ile ilişkileri gölgeliyor. Şimdi nereden nasıl başlanacak?

O dönemde bile bizim iş çevrelerimiz Türkiye ile ekonomik ilişkileri korudu. Şimdi, bu ilişkileri yeni ihtiyaçlarımıza cevap verecek biçimde düzenlemek gerekiyor. Önümüzdeki dönemde, Macaristan, Bosna-Hersek, Makedonya, Bulgaristan, Romanya ve Arnavutluk ile serbest ticaret anlaşmaları imzalayacağız. Türkiye ile ekonomik ilişkileri bu çerçeve içinde yeniden gözden geçirebiliriz. Belgrad, Sofya ve İstanbul'u birbirine bağlıyor bu koridorun bir ucu da.

Miloseviç dönemi sorumlularını teslim etmeyi kabul ettiniz. AB üyeliği hedefinde bu kadar kararlı mısınız?

Evet. Avrupa Birliği'ne üye olmak istiyoruz. İşbirliğimiz başladı ve bu yıl sonunda ya da önümüzdeki yılın başında Avrupa ile Ortaklık Anlaşması yapmak için müzakerelere başlayacağımızı sanıyorum.

Karadağ ile birlik anlaşması imzaladınız. Denktaş bunu Kıbrıs için model gösterdi.

Bu anlaşmanın Kıbrıs sorununun çözümü için model alınması konusunda bir şey söylemek zor. Daha doğrusu henüz çok erken. Ayrıca Kıbrıs ile Karadağ ve Sırbistan arasında çok büyük farklılıklar da var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!