Yugoslavya dağıldı ama mal paylaşımı bitmedi

Güncelleme Tarihi:

Yugoslavya dağıldı ama mal paylaşımı bitmedi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2010 16:51

Eski Yugoslavya'nın 1990'lı yıllarda kanlı savaşlarla dağılması, içinden çıkan yeni devletlere ortak mülkiyet paylaşımı sorununu getirdi.

Haberin Devamı

Bosna Hersek, Slovenya ve Sırbistan'ın, Hırvatistan'dan yaklaşık 3 milyar euroluk alacağı bulunduğu bildirildi.

Hırvatistan'ın “Veçernyi List” gazetesinin haberine göre, eski Yugoslavya'nın dağılmasıyla birlikte ortaya çıkan mülkiyet sorunu, 1990'lı yıllarda yaşanan özelleştirme süreçleriyle daha da karmaşık hale geldi ve yeni ülkeler kendilerine ait olduğunu öne sürdükleri malların paylaşımını, mahkemelere taşıdı.

Hırvatistan'a başta Slovenya olmak üzere Sırbistan ve Bosna Hersek'ten yaklaşık 3 milyar euro değerinde mülkiyetin iadesi için başvuru geldi. Slovenya ve Sırbistan, Hırvatistan Demiryolları'ndan ve Dalmaçya kıyısındaki bazı tatil merkezlerinden pay istiyor. Bosna Hersek ise Hıravtistan'ı, 250 milyon euroluk taşınmaz mallarına el koyduğu gerekçesiyle Avrupa Birliği'ne şikayete hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Sırbistan, Hırvatistan'a 30 benzin istasyonu ve Hırvatistan'ın ulusal havacılık şirketi Croatia Airlines'dan 70 milyon euro değerinde mülkiyet iadesi için başvurdu. Sırbistan havacılık şirketinin mülkiyeti kullanılarak Croatia Airlines'ın kurulduğunu iddia eden Sırbistan ise, mülkiyet iadesinin yakın zamanda yapılacağını belirtiyor.

Hırvatistan Adalet Bakanı Drajen Boşnyakoviç, konuyla ilgili gazeteye yaptığı açıklamada, mülkiyet iadesi konusundaki başvuruların, yıllardır Hırvatistan'a geldiğini ifade etti.

Boşnyakoviç, “Mülkiyet iadesi konusundaki bazı başvurular mahkemenin önünde ve çözümleri aranıyor. En önemlisi, mülkiyet konusunu anlaşarak çözmektir. Eğer bütün bu başvurular uluslararası mahkemelere taşınırsa, mahkeme süreçleri içerisinde her dört taraf da kayıplar yaşayabilir” şeklinde konuştu.

Eski Yugoslavya'nın 1990'lı yıllarda dağılmasıyla, o zamana kadar her cumhuriyetin ortak malı olan demiryolları, havacılık şirketleri, tatil merkezleri ve diğer sınai ve doğal zenginlikler, özellikle Bosna Hersek, Hırvatistan, Sırbistan ve Slovenya arasında uzlaşma sonucunda paylaşılmadı. Bu zenginliklerin önemli kısmı Hırvatistan'da kalırken, Hırvatistan bu malları diğer ülkelerle şu ana kadar paylaşma yönünde bir adım atmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!