Yine film krizi

Güncelleme Tarihi:

Yine film krizi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2006 00:00

Kurtlar Vadisi Irak tartışması gündemdeyken, bir film krizi daha çıktı. ABD yapımı "Hostel" adlı korku filminde Slovak kızların fahişe gibi gösterilmesi Slovakları kızdırdı. Filmin yönetmeni Eli Roth, "Filmin, Slovakların Geceyarısı Ekpresi olacağını biliyordum. Ama, ben aslında ABD’nin cehaletini göstermek istedim. Slovakya’nın varlığından bile haberdar değiller" diyor.

ABD’de vizyona giren "Hostel" adlı korku filminde Slovak kızlarının hafifmeşrep olarak gösterilmesi Slovakya’yı kızdırdı. Film, kolay kadın peşinde koşan genç turistlerin korkunç bir işkence şebekesinin tuzağına düşmesini anlatıyor. Filminin Slovaklar tarafından "Geceyarısı Ekspresi" gibi karşılanacağını tahmin ettiğini söyleyen yönetmen Eli Roth, "Ben bu filmi aslında Amerikalıların cehaletini göstermek için çektim" dedi.

Yapımcılığını ünlü "Kill Bill" filmlerinin yönetmeni Quentin Tarantino’nun üstlendiği filmle ilgili olarak Slovakya gazetesi "SME"de, "Film ülkemizi çok geri kalmış bir ülke olarak ve daha da kötüsü güzel genç kızlarımızı en aşağılık fahişeler gibi gösteriyor" ifadelerine yer verildi.

Slovakya merkez sağ milletvekili Tomas Galbavy, filmin Slovakya’nın iyi imajını zedelediğini söylerken, devlete ait seyahat acentası yönetmen Roth’u "gündelik gerçeği görmesi için" ülkelerine davet etti. Film ekibinin asla Slovakya’ya uğramaması, çekimlerin komünist dönemde ortak devlete sahip oldukları Çek Cumhuriyeti’nde yapılmış olması da ironik bir durum.

Slovakya’ya gitmiyor

Çek Cumhuriyeti’nde bazı sahneleri kesildiği halde film Slovakya sinemalarında sansür edilmeden gösteriliyor. Filmin garip yanlarından biri de Rus gangsterler dışında bütün yerli karakterlerin, Slovakça değil de Çekçe konuşuyor olması.

Davet edilmesine rağmen Slovakya’ya gitmeyi düşünmediğini söyleyen yönetmen Roth, kendisiyle yapılan röportajlarda, "Geceyarısı Ekspresi"nin Türklere yaptığını kendi filminin de Slovaklara yapacağını önceden tahmin ettiğini belirtiyor. Ancak Roth, amacının "eğlendirmek" olduğu kadar "Amerika’da yaşayan insanların kendini beğenmişliğini de göstermek" olduğunun altını ısrarla çiziyor. Roth, "Slovakya’yı, Amerikalılar bu ülkenin var olduğunu bile bilmedikleri için seçtim. Filmim bir coğrafya yapıtı değil ama Amerikalıların cahilliğini göstermeyi amaçlıyor" dedi.

Hostel’in konusu

Sırt çantalarıyla Amsterdam’a gelen ikisi Amerikalı ve biri İzlandalı üç genç turiste, iç savaştan çıkmış ve genç kızlarının "para karşılığında her istediğinizi yaptığı" bir ülkeden bahsediliyor. Bunun üzerine Slovakya’ya giden gençler ilk önce kaba, rüşvetçi polisler ve sakız için adam öldürebilen çingenelerle karşılaşıyor. Sözü edilen turist hostelini bulduktan sonra başlarına, korku filmlerinin sınırlarını zorlayan şiddet görüntüleriyle dolu kanlı olaylar geliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!