Yılın en önemli 10 bilimsel gelişmesi

Güncelleme Tarihi:

Yılın en önemli 10 bilimsel gelişmesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2006 15:59

Prestijli bilim dergisi Science, 2006'nın en önemli bilimsel gelişmesi olarak, en zor matematik problemlerinden birisi olan "Poincare Önermesi"nin Rus matematikçi Grigori Perelman tarafından çözülmesini seçti.

Haberin Devamı

Ağustos ayında yüzyıllık matematik sorusunu çözerek büyük bir sansasyon yaratan ve matematikte en büyük ödül olan 1 milyon dolar ikramiyeli Field Madalyasını almaya hak kazanan, ancak bunu reddeden Perelman'ın başarısı, matematik dünyasında son 10 yılda görülen en önemli çalışma olarak nitelendi.

Fields Madalyasını reddedikten sonra sırra kadem basan dahi Perelman'ın annesiyle yaşadığı, artık hiç matematikle ilgilenmediği, edebiyata merak sardığı ve çocukluk arkadaşlarıyla klasik müzik dinlediği ortaya çıkmıştı.

Perelman'ın izini süren İngiliz gazeteleri, matematiğin en zor 7 probleminden birini çözen Yahudi kökenli matematikçinin St. Petersburg'ta annesiyle birlikte mütevazi bir dairede yaşadığını ve annesinin emekli maaşıyla geçinmeye çalıştığını ortaya çıkarmışlardı. Perelman, ocak ayında akademiden istifa ettiğinden bu yana işsiz bulunuyor.

Haberin Devamı

Science dergisi ayrıca, bilim dünyasında yılın skandalı olarak Güney Koreli klonlama önderi Hvang Vu-Suk'un klonlama yoluyla insan kök hücresi elde ettiğini öne sürmesini ve sonunda kamuoyunu aldattığının anlaşılmasını seçti.
Science dergisine göre, 2006'nın önemli bilimsel gelişmeleri:

1- "Poincare Önermesi"nin çözümü

2- "DNA fosillerinin ortaya çıkarılması". Bilim insanları, 38 bin yıllık Neandertal fosillerinin DNA'larını yeniden yapılandırarak, insanınkiyle yüzde 99,9 oranında benzerlik taşıdığını tespit ettiler.

3- "Küçülen buzullar". Buz bilimciler, dünyanın iki büyük buzul örtüsünün giderek artan bir hızla okyanuslara karışmakta olduğunu tespit ettiler.

4- "Denizden karaya". Bilim insanları, 375 milyon yaşında bir balığın, deniz yaratığı ve kara hayvanı arasındaki evrim boşluğunu doldurmasının ayrıntılarını ortaya çıkardılar.

5- "Harry Potter'ın görünmezlik pelerini". İngiliz ve Amerikalı bilim ekibi, bir cismi mikrodalgaların bükülmesini sağlayarak görünmez olmasını sağlayan ve "metamateryal" adı verilen bir cihaz geliştirdiler.

6- "Umut Işığı". Klinik deneyler, "ranizumab" adlı ilacın, yaşa bağlı olarak görme bozukluğu olan hastaların üçte birinde iyileşme sağladığını ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

7- "Türlerin doğuşu". Sinek ve kelebekler üzerinde yapılan araştırmalar, türlerin nasıl oluştuğunun anlaşılmasına yardımcı oldu.

8- "Işık engelinin ötesi". Yeni mikroskopi teknikleri, biyologlara hücre ve proteinlerin ince yapılarının daha iyi gözlemlemelerine olanak sağladı.

9- "Anıların Israrı". Nörologlar, beynin yeni hatıraları nasıl kayıt ettiğini iç yüzünü ortaya çıkardılar.

10- "Küçük moleküller". Araştırmacılar, gen ifadesini (tanımını) durduran yeni bir küçük RNA molekül sınıfı tespit ettiler.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!