Güncelleme Tarihi:
Anlaşma haberi, Şam'da temaslarda bulunan Filistin Kuruluş Örgütü heyetinin Suriye hükümetinden yetkililerle temaslarının ardından açıklandı.
Filistin Yönetimi Çalışma Bakanı Ahmed Mecdalani, "Suriye hükümetiyle terör örgütü IŞİD'in Yarmuk Mülteci Kampı'ndan nasıl çıkarılacağı konusunda görüş birliğine vardık. Bu teröristleri kamptan çıkarmanın tek yolu askeri güç kullanmak" dedi.
Varılan mutabakat uyarınca Filistin gruplar Suriye yönetimiyle görüşmeleri sürdürecek. Taraflar ortak bir harekat merkezi oluşturacak.
Suriye hükümeti, kamptaki mültecilerin güvenli bir şekilde dışarı çıkabilmesini sağlamayı ve onlara kamp dışında bir yer bulmayı da kabul etti.
Filistin ve Suriye yönetimlerinin vardığı anlaşmayı, Yarmuk'ta hangi grupların desteklediği ise netlik kazanmadı.
Kampta, hem Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yanlısı ve hem de Esad karşıtı gruplar barınıyor.
İNSANİ KRİZ KAPIDA
IŞİD militanları geçen hafta Suriye'nin başkenti Şam'a doğru harekete geçmiş ve Filistinli grupların direnişini aşarak Yarmuk'a girmişti.
Yarmuk Mülteci Kampı'nda yaklaşık 18 bin Filistinli mülteci yaşıyor.
Kampta insani kriz ise kapıda zira temel ihtiyaç malzemeleri sıkıntısı çekiliyor.
Kamptaki Filistinliler, IŞİD'in son saldırısı öncesi zaten iki yıldır Suriye ordusunun kuşatması altındaydı.
Filistinliler açlık ve çeşitli hastalıklarla mücadele ediyor.
YERMUK ÖLÜM KAMPINA DÖNÜŞÜYOR
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Suriye'de, Şam yakınlarında Filistinli sığınmacıların kaldığı Yermuk Kampı'na yeni saldırılar olacağı haberleri aldıklarını ve kampın ölüm kampına dönüşmekte olduğunu söyledi. Ban Ki Moon, "Yermuk mülteci kampı Suriye'deki cehennemin en alt katmanı. İki yıl kuşatma altında yaşayan 18 bin Filistinli sığınmacı ve Suriyeli, şimdi de IŞİD ve öteki aşırılık yanlısı militanlar tarafından rehin alındı. Yermuk sığınmacı kampı, ölüm kampına benzemeye başladı" dedi.
New York'taki BM Genel Merkezi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ban Ki Moon, Suriye'de yaşanan krizin sözcüklerle anlatılamayacak boyutlara ulaştığını, kampta bulunan 3 bin 500 çocuğun ve öteki sivillerin canlı kalkan olarak kullanıldığını vurguladı. Kampta yaşanan durumun kişisel olarak kendisini de kızdırdığını belirten BM Genel Sekreteri, "Burada yaşananlar savaş suçu. Kafa kesmeler de içinde olmak üzere, insanlığa karşı işlenmiş suçlar. Zalimlik düzeyi sözcüklerle anlatılamaz. Ortaya çıkmak üzere olan bir katliamı izlemekle kalamayız. IŞİD ve öteki aşırılık yanlısı teröristlerle mücadelede etkisi olabilecek, ülkelere çağrı yapıyorum. Bu durdurulmalı, Yermuk'ta yaşananlar acımasız bir savaş suçu ve sorumlularından hesap sorulmalı" dedi.
Ban Ki Moon, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Yemen'de Husiler'e karşı sürdürmekte olduğu operasyon ile ilgili verdiği bir soruyu da, "Husiler ve müttefiklerinin zor kullanarak toprak ele geçirme girişimi, meşru hükümeti devirmeye çalışmaları BM Güvenlik Konseyi kararlarının açık ihlalidir" diye yanıtladı. Taraflara uluslararası hukuksal yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulunan Ban Ki Moon, "Tüm taraflardan sivilleri korumaları ve yaşamsal önem taşıyan insani yardımların tüm bölgelere ulaştırılmasına olanak sağlamalarını istiyorum" dedi.