Güncelleme Tarihi:
AB vatandaşı yabancılar, Almanya’da 1990’lı yıllardan beri yerel oy hakkına sahip. Üç ay Almanya’da ikâmet eden bir AB vatandaşı, yerel seçimlerde oy kullanabiliyor.
Ancak Almanya’da AB vatandaşı olmayan 4 milyon 600 bin civarında yabancı yaşıyor. Bunların büyük çoğunluğu 20 yıldan daha fazla süredir Almanya’da. Hatta birçoğu Almanya’da doğmuş. Ama bu kadar önemli bir kitle yerel seçimlere katılamıyor. Halkın bu bölümünün yerel siyasette hiçbir etkinliği yok.
Seçmen olamadıkları için yerel sorunları da yeterince dikkate alınmıyor. 2000’li yılların başlarında bu konu yaygın olarak gündeme getirildi. SPD ve Yeşiller, yerel seçim hakkına destek verdi. Ancak CDU/CSU ise buna karşı çıktı. Yerel seçim hakkını en çok isteyen Türkler, düş kırıklığına uğradı ve bu taleplerini uzun bir süre erteledi.
95 KURULUŞ BİRLEŞTİ
Şimdi yerel seçimlere katılma umudu yeniden gündeme geliyor. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde (NRW) DİTİB’ten Milli Görüş’e, TGD’den UETD’ye, spor kulüpleri ve hemşeri derneklerine kadar 95 Türk kuruluşu, yerel oy hakkı için yeni bir girişim başlattı. Adı; NRW Yerel Seçimlere Katılma Girişimi. Girişimciler eyaletin başkenti Düsseldorf’ta eyalet meclisi önünde yerel seçim hakkı için gül dağıttılar. Milletvekillerine bir gül yanında niçin oy hakkı istediklerini anlatan bir de bildiri verdiler. 2 Mart tarihinde yine eyalet meclisi önünde büyük bir gösteriye hazırlanıyorlar.
YAYMAK İSTİYORUZ
Girişimin başkanı emekli öğretmen Bahattin Gemici ile konuştum:
“Çok başarılı geçti. 500 gül dağıttık. Milletvekilleri geldi. Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Rainer Bovermann özellikle ilgilendi. Mart ayında konuyu komisyonda ele alacaklarını, haziran ayında ise eyalet meclisinin gündemine geleceğini söyledi. Biz bu girişimi tüm Almanya’ya yaymak istiyoruz. Berlin’de bir girişim kuruldu. Tüm hedef yerel oy hakkını Federal Meclis’e taşımak. Bu umudun boşa çıkmaması, talebin kararlılığı ve gücüne bağlı.”