Yeni Zelanda'nın en büyük madeninde patlama

Güncelleme Tarihi:

Yeni Zelandanın en büyük madeninde patlama
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2010 10:56

Yeni Zelanda'nın en büyük kömür madeninde yaşanan bir patlama yaklaşık 30 madencinin yerin altında mahsur kalmasına neden oldu.

Haberin Devamı

PATLAMA YAŞANAN MADENDEN GÖRÜNTÜLER/Foto Galeri

 

Patlama sonrasu 5 işçi yaralı halde yüzeye çıkmayı başarırken, yaklaşık 25 madencinin ise kayıp olduğu belirtildi.

 

Yeni Zelanda’nın Güney Adası’ndaki Atarau kasabasının yakınlarındaki dağlarda bulunan madende yaşanan patlamanın kesin nedeni bilinmiyor.

 

Polis, patlamadan kısa bir süre önce madende elektrik kesintisi yaşandığını belirtirken, maden güvenliği uzmanları patlamanın gaz sızıntısından yaşanmış olabileceğini belirtti.

 

Yetkililer, patlamanın madenin hangi derinliğinde gerçekleştiğini bilmiyor. Madeni işleten Pike River Coal şirketi ise madende 15’i şirkete, 12’si ise yerel taşeronlara bağlı 27 madencinin mahsur kaldığını belirtti.

Haberin Devamı

 

Şirketin başkanı Peter Whittall, aralarında patlama yüzünden iş makinesinden uçan bir madenci olmak üzere beş işçinin madenden çıkmayı başardığını belirtti. Whittall, operatörün madenin bin 500 metre derinliğinde makinesini kaybettiğini ve kaybolan iş makinesinin maden için havalandırma sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Bir diğer madencinin ise yüzeye çıktıktan sonra cep telefonuyla yardım istediği ifade edildi.

 

Enerji Bakanı Gerry Brownlee, patlamanın yerel saat ile sabaha karşı 03.45’te yaşandığını, madencilerle son bağlantının yarım saat sonra yapılabildiğini belirtti. Bölgeye kurtarma helikopterleri ve altı ambulans gönderildi.

 

2008’de faaliyete geçen Pike River madeni 58.5 milyon ton kömür içeriyor. Kömürün çıkarıldığı 200 metre derinliğindeki noktaya 2.3 kilometrelik yatay bir tünelle erişiliyor.

 

Yeni Zelanda’da en büyük maden felaketi 1967’de yaşanmış, Strongman madeninde yaşanan patlamada 19 işçi ölmüştü.

Haberin Devamı

 

Yetkililer, Şili'de geçen ay yaşanan mucizenin Yeni Zelanda'da da tekrarlanmasını umuyor. Şili'deki madende mahsur kalan 33 madenciyle 17 gün aradan sonra irtibat kurulmuş ve madenciler yerin altında 69 gün geçirdikten sonra kurtarılmışlardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!