Güncelleme Tarihi:
Kostinca ile birlik yapan Miloşeviç karşıtı Sırp muhaliflerden Sırp Demokratik Muhalefeti (DOS) lideri Milan Protic gelişmeyi doğrularken durumun parlemento binasının tekrar işlerliğini kazanana kadar geçerli olduğunu belirtti.
DOS yetkililerinden Velimir İliç ise, kriz yönetiminin, tüm devlet güçlerini, orduyu, polisi, ikmal, ekonomi ve diğer yaşamsal fonksiyonları kapsayacak biçimde kurulduğunu belirtti. Kriz yönetimine Karadağ yetkililerinin de katılmasını düşündüklerini söyleyen İliç, bu amaçla Karadağ yetkilileriyle temasın gece gündüz sürdüğünü kaydetti.
Öte yandan Yugoslavya'da, orduya ait tesisler, personel ve teçhizatın doğrudan tehdit altında olması halinde ordunun harekete geçeceği bildirildi. Ordu kaynakları, ordunun Yugoslavya'nın herhangi bir yerinde hareket halinde olmadığını duyurdu.
Yeni yönetime batıdan destek
Miloşeviç'i halk ayaklanması ile deviren yeni Yugoslav yönetimine batıdan tebrik yağıyor. Bir çok batı ülkesi avrupa'daki son diktatörün tarihe karıştığını vurguladılar. Kostunica'yı ilk olarak İtalya'nın üst düzey diplomatı Giovanni Ciraciollo kutladı. İtalya'nın Yugoslavya'daki Maslahatgüzarı Ciraciollo, Kostunica ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Burada hem kendim hem de, Sırbistan ve Yugoslavya'nın ait oldukları Avrupa ailesine dahil olmasından büyük bir mutluluk duyan İtalya'nın en iyi dileklerini iletmek için bulunuyorum" dedi.
AB yaptırımları tartışıyor
AB Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana da İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye yaptığı açıklamada, AB'nin Pazartesi gününden itibaren Yugoslavya'ya yönelik yaptırımları kaldırmaya başlayacağını bildirdi.
AB dışişleri bakanlarının Pazartesi günü Lüksemburg'da toplanacağını ve bu toplantıda yaptırımların kaldırılmaya başlanacağını belirten Solana, bunun demokratik bir Belgrad yönetimiyle yeni ilişkiler kurmak istediklerinin açık bir işareti olduğunu söyledi.
Ayrıca Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, ABD'nin Yugoslavya'daki yeni yönetimi "tanıma niyetinde" olduğunu ve bölgenin yanı sıra Avrupa ile bütünleşmesi için çalışacağını bildirdi.
Batı'nın desteği sel gibi
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in, Yugoslavya'nın yeni Cumhurbaşkanı Vojislav Kostunica ile görüşmeye hazır olduğu bildirildi. Demokratic Parti Başkanı Zoran Djindjic, muhalefetin kontrolünde olan Sırbistan devlet televizyonundan bir açıklamada bulundu. Djindjic, şu an Yugoslavya'nın içinde bulunduğu durumu göz önünde bulunduran Putin'in, Kostunica'nın uygun bulduğu bir zamanda Moskova'ya ziyaret etmesi halinde kendisini karşılamaya hazır olduğunu ilettiğini belirtti.
Hollanda hükümetide, Yugoslavya'da Miloseviç'e karşı muhalefetin mücadelesine yüzde yüz destek verdiğini açıkladı. Dışişleri Bakanı Jozias van Aartsen Lahey'de yaptığı açıklamada, halkın parlamento binasını ateşe vermesini, Miloseviç'in çekilmesi gerektiğini gösteren sayısız kanıtlardan biri olarak gördüğünü söyledi. Van Aartsen, muhalefet lideri Kostunica'nın yeni hükümeti oluşturmasının hemen ardından, Avrupa Birliği'nin diğer üyeleriyle birlikte Hollanda'nın bu ülkeye uygulanan ambargoyu kaldırmaya hazır olduğunu bildirdi.
Karadağ Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic, Slobodan Miloseviç'e karşı başlatılan halk ayaklanmasını memnuniyetle karşıladığını söyledi. Son üç yıldan beri sürekli olarak Miloseviç'i kınayan ve batıyla sıkı bağlar kuran Djukanoviç, "Avrupa'daki diktatörlüğün son kalesi de yıkılmıştır" dedi. Djukanovic, yaptığı açıklamada, Sırbistan ve Karadağ'ın ilişkilerini şimdi daha iyiye götürebileceklerini ifade etti.
Yeni yönetim diktatörü vermeyecek
Yugoslavya'daki devlet başkanlığı seçimlerinin galibi Voyislav Kostunica, dünkü tarihi halk ayaklanmasının ardından ortadan kaybolan Slobodan Miloseviç'in Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne (USSM) teslim edilmeyeceğini söyledi. Kostunica, kendisini Yugoslavya'nın yeni Devlet Başkanı olarak sunan Sırp devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, "Her seferinde bana Miloseviç'in akibeti soruluyor. Kesinlikle 'USSM'ye hayır' diyorum" şeklinde konuştu.
"Ülkemizi demokratik yönden yeniden inşa etmek için yapacak başka işlerim var, USSM'yi düşünecek zamanım yok" diyen Kostunica, USSM'yi Amerikan yönetiminin bir baskı aracı olarak değerlendirdi. Miloseviç ve kendisine yakın 4 isim, Kosova'da 1999 Mayıs'ında savaş suçu işlemekle itham ediliyorlar. Bu arada, Öte yandan, Miloseviç yanlısı, tirajı yüksek Politika gazetesi de bugünkü baş sayfasında, Kostunica'yı "Yugoslavya'nın yeni Devlet Başkanı" olarak sundu. Muhalefet kaynakları da dün gece yaptıkları açıklamada, Bor kenti yakınlarında bir köyde saklandığı ileri sürülen Miloseviç'in 92. hafif piyade tugayı ve diğer askeri güçler tarafından korunduğunu belirttiler.
Miloş'un mekanları yağmalanıyor
Yugoslavya'nın başkenti Belgrad'da gösteriler sırasında, Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'in Sosyalist Partisi'nin (SPS) merkezi'de halk hareketinden nasibihi aldı ve yağmalandı. Göstericilerin parti merkezine girmeye çalışması üzerine karşı çıkan polisin müdahelesi yetersiz kaldı ve polislerin çekilmesi sonucu binanın yağmalandığı bildirildi.
Gösterilerde, Miloseviç'in oğlu Marko'nun sahibi olduğu Belgrad'ın merkezindeki bir mağaza da hasar gördü. Göstericiler, "Skandal" adlı butiğin camlarını taşlarla kırarak içeri girdi ve mağazayı yağmaladı.