Güncelleme Tarihi:
Bu yıl son 6 nükleer güç santralinden üçünü kapatacak olan Almanya’da çevreciler AB komisyonunun yılbaşı gecesi duyurduğu kararla şok oldu. AB Komisyonu’nun önerisinde, sistemlerin en son teknik standartları karşılaması ve en geç 2050 yılına kadar yüksek seviyeli radyoaktif atıkların imha tesisinin işletilmesi için özel bir plan sunulması halinde yeni nükleer santrallere yapılacak yatırımların “yeşil” olarak sınıflandırılabileceğini belirtti.
DOĞALGAZ MESELESİ
Komisyon, doğalgazda da belli şartların yerine getirilmesi durumunda enerji üretiminde yeşil sınıflandırma öngörüyor. Buna göre doğalgazdan enerji üretiminde emisyon hacmi miktarı kilovat saat başına 270 gram CO2’yi geçmemesi gerekiyor. Bu enerjiye yapılan yatırımlar her durumda kömür gibi geleneksel fosil yakıtların yerini almalı ve inşaat ruhsatı 2030 yılı sonuna kadar mevcut olmalı. 2030’dan sonra yapılan başvurularda emisyon sınırı 100 gram olarak geçerli olacak.
‘HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI’
Avrupa Parlamentosu (AP) Yeşiller Grubu Sözcüsü Michael Bloss, “Komisyon başkanı Ursula von der Leyen, bu öneriyle finansal yatırımlar için Avrupa’nın ekolojik etiketinin güvenilirliğini yok ediyor” diyerek tepki gösterdi. Bloss, bu öneriyle, atom ve gazın, güneş ve rüzgâr enerjisi gibi gösterildiğini belirterek öneriyi “saçma“ olarak tanımladı. Yeşiller AP milletvekili Reinhard Bütikofer de Avrupa Birliği’nin önerisinin büyük hayal kırıklığı yarattığını ifade etti.
ÜÇLÜ KOALİSYONDA İLK KRİZ Mİ OLACAK
Der Tagesspiegel gazetesi ise AB Komisyonu’nun önerisinin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve doğalgazla enerji üretimine yönelik önerisiyle Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un da işine geldiğini iddia etti. Haberde AB’nin bu yöndeki önerisinin Almanya’daki üçlü koalisyon hükümetinin ilk kriz testlerinden birini yaratabileceği belirtildi. Başbakan Scholz’un aralık ortasındaki AB zirvesinin oturum aralarında yaptığı konuşmada, komisyonun önerisinin “fazla abartılmaması gerektiğini” söyleyip durumu yatıştırmaya çalıştığı belirtildi.