'Yeni Rusya' altında birleşecekler

Güncelleme Tarihi:

Yeni Rusya altında birleşecekler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2014 13:32

Rusya yanlısı ayrılıkçıların Pazar günü düzenlediği referandumun ardından bağımsızlık ilan edilen doğu bölgelerinde Rusya yanlıları bu bölgelerin birleşmesi kararı aldı.

Haberin Devamı

"Donetsk Cumhuriyeti"nin liderlerinden Denis Puşilin, yaptığı açıklamada, referandum düzenlenen Donetsk ve Lugansk'ın ortak hareket edeceğini söyledi.

Puşilin, referandumda büyük çoğunlukla "evet" oyunun çıkmasının ardından bölge halkının bağımsızlık ilanı anlamına gelen seçim zaferinin, ilerisi için kendilerine yetki verdiğini savundu ve "Bizim amacımız bundan sonra bağımsızlık ve Rusya'ya bağlanmak" diye konuştu.

Puşilin'in dün yaptığı bağımsızlık ilanı açıklamasının ardından dikkatler doğuda referandum yapılan ikinci şehir olan Lugansk'a çevrilmişti. "Lugansk Halk Meclisi"nin de Donetsk ile ortak hareket etme kararı aldığı belirtildi.

Halk meclisinden yapılan açıklamada, ayrıca Kiev yönetiminin operasyonları derhal durdurması talep edildi ve Moskova'nın karşılıklı alınan rehinelerin takası için Kiev yönetimi ile arabuluculuk yapması talebi yinelendi.

Haberin Devamı

OBAMA’YA GİRİŞ YASAĞI
Bu arada Rusya yanlısı ayrılıkçıların oluşturduğu "Donetsk Cumhuriyeti", bölgedeki referandumun ardından halktan aldığı yetki üzerine çalışmalarına başladı.

"Dört nolu Donetsk Cumhuriyeti Başkanlık Bildirgesi" yayımlayan ayrılıkçılar, ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'a bağımsızlık ilan edilen bölgeye giriş yasağı koydu.

Bildirgeye göre, Ukrayna ordusunun doğu şehirlerinde düzenlediği operasyonlar için Kiev yönetiminin "terörle mücadele" değerlendirmesini kullanan ABD Başkanı Obama ve Almanya Başbakanı Merkel'in bölge sınırlarına girişi yasaklandı.

Bildirgede ismi bulunan Catherine Ashton için koyulan bölgeye giriş yasağının gerekçesi için de "sivillerin öldüğü" operasyonlardan dolayı Kiev yönetimini cezalandırmadığı, aksine cesaretlendirdiği ifadesi kullanıldı.

İngiltere Başbakanı Cameron için şartlı yasak koyan ayrılıkçılar, "Kiev yönetimiyle ilişkilerini gözden geçirip, kendilerini desteklemeleri durumunda Cameron'un bölgeye girişine izin verilebileceğinin" altını çizdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!