Güncelleme Tarihi:
SİYASİ gündemin oldukça çalkantılı olduğu bir dönemde Türkiye’ye atanan İngiltere’nin yeni Ankara Büyükelçisi Richard Moore, Türkiye ekonomisinin içinden geçmekte olduğu kritik dönemde Türk politikacılarının yabancı yatırımcılara “istikrar ve sükûnet” mesajı vermelerinin çok önemli olduğunu söyledi. Büyükelçi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e güven mektubu sunduktan ve Anıtkabir’i ziyaret ettikten sonra aynı gün Ankara’daki rezidansında Hürriyet’in sorularını yanıtladı:
AB’NİN ENDİŞELERİNİ PAYLAŞIYORUZ
Benden Türkiye’deki iç politika meseleleri hakkında yorum yapmamı beklemeyin. Türkiye’yi AB’de en çok görmek isteyen ülke biziz. Tabii ki üyelik koşullara bağlı. Dolayısıyla da Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve kuvvetler ayrılığıyla ilgili endişelerini Türk Hükümeti’ne iletme görevini yerine getirmesinden memnunuz. Başbakan Erdoğan da Brüksel’de AB yetkilileriyle bu konuları açık açık konuştu. Avrupa Komisyonu’nun bu endişelerini biz de paylaşıyoruz. Ancak AB ile Türk hükümeti arasında bu konularda gerekli diyaloğun tesis edilmiş olduğunu görmekten çok memnun olduk.
CAMERON GAZETE KAPATTIRMADI Başbakan Erdoğan’ın İngiltere Başbakanı Cameron’ın gazete kapattığına dair sözlerine ilişkin
Cameron’ın gazete kapattığı bilgisi tabi ki doğru değil. Bu konuda Başbakanlık ofisinden bir açıklama istedik, onlar da bize bir açıklama yaptılar, mesele orada bitti. Bu açıklama bizi tatmin etti.
BBC BAĞIMSIZ BİR KURUM Erdoğan’ın geçen hafta BBC ve bazı yabancı medya kuruluşlarının Türkiye’deki karmaşayı arttırdığını ima ettiği sözlerine ilişkin
BBC bağımsız bir medya kuruluşudur. Her İngiliz vatandaşı BBC’nin bu bağımsız karakterinden gurur duyar. BBC yayınlarında çoğu zaman İngiliz politikacılara ve diplomatlara da çok zor anlar yaşatır. BBC’nin haber vermek dışında herhangi bir ajandası yoktur.
BÜYÜKBABAM IRA’DA SAVAŞTI
Türkiye’deki Kürtlerle ilgili çözüm sürecini tamamen destekliyoruz. İrlanda kökenliyim, büyükbabam 1916-1922 arasında ayrılıkçı İrlanda Cumhuriyet Ordusu’nda İngiliz Hükümeti’ne karşı savaşmış, bu yüzden İrlanda cumhurbaşkanından madalya almıştı. Şimdi ben İngiliz hükümetinin büyükelçisiyim. Tabii ki her ülke farklıdır, ancak Türkiye’de de Kürtlerle ilgili çözüm sürecine baktığımızda, bu sürecin sonunda bu tür bir uzlaşmanın burada da gelişebileceğini umut ediyorum.
Kızım İstanbul doğumlu
Türkiye’ye ilk 1990’da gelen Moore, önce Ankara’daki elçilikte çalışmış, sonra da İstanbul’daki konsoloslukta basın ateşeliği yapmış. Türkçeyi çok iyi konuşuyor. Moore, “Kızım İstanbul’da doğdu, bununla gurur duyuyoruz. Türkiye’ye bu güzel duygularla elçi olarak geri geldim” diyor.
“TÜRKİYE’DEKİ ÖNCELİĞİM TİCARET”
Türkiye’deki görevimdeki önceliklerim seleflerimle aynı. Benim üç temel önceliğim var: Birincisi ticaret, ikincisi uluslar arası güvenlik sorunlarında Türkiye’yle yaptığımız işbirliği, üçüncüsüyse bizim konsolosluk bazındaki sorumluluklarımız. Bildiğiniz gibi Türkiye’de 35
“HARİKA FESTİVAL”İ İLK KEZ TÜRKİYE’DE DÜZENLEYECEĞİZ
2010’da Türkiye ve İngiltere’nin başbakanları buluştuğunda çok iddialı hedefler ortaya koydular. İngiltere Başbakanı David Cameron ile Başbakan Tayyip Erdoğan o zaman 2010 ile 2015 arasında İngiltere ve Türkiye arasındaki ticaret hacmini ikiye katlamaya karar verdiler. Bunu başarabilmek için o günden bu yana çok çalışıyoruz. Bu bağlamda bu yıl “Great” (Büyük, harika) isimli bir kampanya başlatıyoruz. Bu kampanya ismini Büyük Britanya’dan alıyor. Türkiye de bu kampanyada bizim için çok büyük önceliği olan bir ülke. Bu kampanya dahilinde Mayıs ayında İstanbul’da “Great Festival” (Harika Festival) adıyla bir festival düzenliyoruz. Bu festival ilk kez Türkiye’de yapılacak.
“AMACIMIZ TÜRK ŞİRKETLERİNİN İNGİLİZ ŞİRKETLERİYLE İŞ YAPMASINI SAĞLAMAK”
Yaratıcılık ve yeniliklerle ilgili olacak bu festivalde teknoloji, moda, lüks tüketim, tasarım, eğitim ve sağlık sektörlerinde İngiltere’nin en iyilerini tanıtmayı hedefliyoruz. İngiltere’den çok sayıda ünlü isim de gelecek. Bu festivalin amacı, Türk şirketlerinin İngiliz şirketleriyle iş yapmasını sağlamak. Türk şirketlerinin İngiltere’de yatırım yapmasını istiyoruz. Bu anlamda Beko gibi çok ciddi başarı hikayelerimiz de var. İstanbul’un ardından Great Festival, 2014 yılında Hong-Kong ve 2015 yılında Şangay’da gerçekleştirilecek.
İNGİLTERE AB’DE TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ
İngiltere Türkiye’nin AB üyeliğinde en uzun süreli, en güçlü ve en güvenilir destekçisi. Diğer ülkelerin zaman zaman bu konuda fikir değiştirdikleri oldu, ama biz her zaman Türkiye’nin AB’ye üyeliği konusunda ısrarcıydık. Çünkü Türkiye’nin üyeliğinin AB’yi daha güçlü kılacağına inanıyoruz. Aynı zamanda şuna da inanıyoruz; Türkiye’nin AB’ye üyelik çabaları reform sürecinin devamını sağlayan en önemli faktörlerden biri. Bu ikisi el ele gidiyor.
TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNE İVME KAZANDIRMAMIZ GEREK
Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci; ülkedeki reform sürecinin devamını sağlayan en önemli faktörlerden biri. Müzakerelerde 23. ve 24. başlıkların açılmasını bu kadar istemememizin en büyük sebeplerinden biri de bu. Bu konuda son zamanlarda Fransızlardan ve Almanlardan da olumlu seslerin çıktığını duymaktan memnunuz. Biz kapalı kapılar ardında hem onları hem de Kıbrıs'ı ikna etmek için görüşmeler yaptık. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüşmemizde de bu başlıkların açılmasının ne kadar önemli olduğunu konuştuk.
CUMHURBAŞKANI GÜL TAM BİR CENTİLMEN
Cumhurbaşkanı Gül, son derece uyumlu, oturup konuşması son derece zevkli bir centilmen. Bugün gördüm ki kendisi İngiltere’yle ilgili çok şey biliyor. Ayrıca Abdullah Gül’ün 2003’te İngiliz Konsolosluğu bombalandığındaki bizlere olan sıcak yaklaşımını empatisini unutamayız.
SURİYE'YLE İLGİLİ ATTIĞIMIZ HER ADIMI TÜRKİYE'YLE KONUŞUYORUZ
Suriye konusunda Türkiye'yle çok yakından çalışıyoruz. Attığımız her adımı Türkiye'yle konuşuyoruz. Her iki ülke de barışçıl ve demokratik bir Suriye istiyor, bunun için de (Beşar) Ead'ın gitmesi ve bir geçiş hükümetinin kurulması gerek. Türkiye Suriyelilere insani yardımın sağlanması konusunda inanılmaz cömert davrandı. Biz de Suriyeli mülteciler için bugüne dek 600 milyon sterlin (Yaklaşık 2 milyar 200 milyon lira) yardımda bulunduk. Suriye'de artık askeri bir çözüm olamayacağı ortada. Suriye'de ancak siyasi bir çözümle bir yere varılabilir.
EL KAİDE TÜRKİYE VE İNGİLTERE İÇİN BÜYÜK TEHLİKE
El Kaide, hem İngiltere hem de Türkiye için büyük tehlike. Suriye'ye gidip El Kaide saflarında savaşan İngiliz ve Avrupa vatandaşlarının varlığı da hepimiz açımızdan çok endişe verici bir durum. Düşünsenize, 15-16 yaşlarında gençler El Kaide saflarına katılmak için Suriye'ye gidiyor. Bunlardan Suriye'de El Kaide eğitimi alıp İngiltere'ye dönenleri çok yakından takip ediyoruz, zaten bir kısmını İngiltere'de tutukladık. Türk Hükümeti de El Kaide'nin yarattığı tehlikelerin tamamen farkında.
"DÜNYADA İNGİLTERE'NİN TÜRKİYE BÜYÜKELÇİSİ OLMAK DIŞINDA DÜNYADA YAPMAK İSTEDİĞİM BAŞKA BİR İŞİ YOK"
Türkiye’ye görevli olarak ilk geldiğim 1990’ların başında eşim Magie'yle sırt çantamızı alıp tüm Akdeniz ve Ege sahillerini dolaştık. O zaman oğlum Jack altı aylıktı. İnanın hiç bir yanak bu kadar şefkatle okşanmamış, hiç bir zıbına bu kadar nazar boncuğu takılmamıştır. Türkiye'yle ilgili inanılmaz güzel anılarımız var. Türkiye'ye bu güzel duygularla elçi olarak geri geldim. Şu anda İngiltere'nin Türkiye büyükelçisi olmak dışında dünyada yapmak istediğim başka hiç bir iş yok.