Güncelleme Tarihi:
Bilgisayar ve internet şirketleri ile medya, Demokrat Parti Başkan adayı Al Gore’a bağış yağdırıyor.
Amerikan seçimlerinin can damarı bağışlar konusunda Demokrat Parti, geleneksel sanayinin para desteğini alan Cumhuriyetçi Partiyi'yi yakaladı. Yeni eknomi diye adlandırılan bilgisayar ve internet şirketleri ile medya, Demokrat Parti adayı Al Gore'u paraya boğdu. Ve Cumhuriyetçilerin ‘zenginlerin partisi’ imajı sarsıldı.
Cumhuriyetçi Parti'nin geleneksel destekçileri petrol, sigara, silah, ilaç gibi ‘klasik sanayinin’ ünlü isimleri, bu seçim döneminde de Cumhuriyetçi Parti'nin Başkan adayı George W. Bush'a nakit desteğini esirgemedi.
Son 18 ay içinde Demokrat Partiye 118.6 milyon dolarlık ‘bağış’ yapıldı. Bağış yapan kişi ve şirket sayısı 350 bin oldu.
Cumhuriyetçi Parti ise, ‘elitlerin’ oluşturduğu 250 bin kişi ve kuruluşla bağış yapanlar yarışında Demokratlara yenildi. Cumhuriyetçi Parti'nin aynı dönem içinde topladığı bağış miktarı ise 137 milyon dolar.
Demokratlara bağış yapanlar listesinin ilk sırasında yeni ekonomi yer alıyor.
Yeni ekonomi: Bu gruptaki şirketlerin ne kadar yardım yaptığı açıklanmıyor. Ancak milyon dolar olmak şartıyla listenin oldukça uzun olduğu belirtiliyor.
Eğlence dünyası: Hollywood'un ünlü film şirketleri ve sanatçılarının yaptığı yardım miktarı 5.8 milyon dolar.
İşçi sendikaları: Milyonlarca işçinin üye olduğu sendikalar tüm çalışanlarını sokaklara boşalttı. Toplanan yardım miktarı 11.3 milyon dolar. Sendikalar demokrat Parti'nin hem oy hem de para deposu.
Hukukçular: Avukatlar ve hukuk firmaları 11.6 milyon dolar yardım yaptılar. Maryland eyaleti ile sigara şirketleri arasındaki tazminat davaları konusunda yapılan anlaşmanın arabulucusu Mr. Agelos hukuk firması 1.1 milyar dolar komisyon almıştı. Ve patronu 700 bin dolarını Demokrat Partiye bağışlayarak ‘bireysel sıralamada’ en yüksek bağışı yapan isim oldu.
Gore Türkiye'de başkan seçilir
ABD'de Demokrat Parti'nin Başkan adayı Al Gore'un, Türkiye'de seçime girmesi halinde rakiplerinin çok önünde bir sonuçla birinci olacağı iddia edildi. 10 ayrı ülkede yapılan bir araştırma, Gore'un en çok Türk medyası tarafından sevildiğini ortaya koydu.
Araştırmayı yapan ‘Delahaye Medialink’ adlı kuruluşunun Başkanı Katherine Delahaye Paine, ‘Al Gore, ABD’de seçimleri kaybederse, Türkiye'de başkanlığı düşünebilir' dedi.
Araştırma, ABD dışındaki basında, Cumhuriyetçi Parti Başkan adayı George W. Bush hakkında yer alan haberlerin daha fazla olmasına rağmen, Teksas Valisi'ne ‘olumsuz bir gözle bakıldığı’ sonucuna vardı. Genelde, yabancı basın, George W. Bush'u ‘babasının rengi iyice solmuş bir kopyası’ olarak okuyucu ve izleyicilerine sundu. Senatör John McCain'in, Bush'a karşı verdiği parti içi mücadele de yabancı medyanın odak noktalarından biri oldu. Yabancı medya, Bush'u dış politika alanında ‘zayıf’ olarak gösterirken, Başkan Yardımcısı Al Gore'un bu alanda ‘tecrübeli’ olduğu görüşünü yansıttı.