Yeni eğit-donat birliğine ne oldu

Güncelleme Tarihi:

Yeni eğit-donat birliğine ne oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2015 23:25

Geçen hafta sonu 75 eğit-donat mezunu muhalif savaşçının Türkiye’den Suriye’ye geçtikten sonra silahlarını El Kaide’nin kolu Nusra Cephesi’ne teslim ettiği iddia edildi. Ancak birliğin başka bir grup tarafından kısa süre alıkonduğu iddiası da var.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’den Suriye’ye geçtiğimiz hafta sonu geçen ABD’nin desteklediği eğit-donat programı kapsamındaki 30’uncu Tümen’e bağlı 75 Suriyeli muhalif savaşçının akıbeti tartışma konusu oldu. İngiliz Telegraph gazetesinin haberine göre El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi üyesi Ebu Fahd el Tunisi, Twitter hesabından, “Amerika için güçlü bir tokat... 30’uncu Tümen’in dün giren yeni grubu orta seviye silahları, çok miktarda cephane ve birtakım kamyonetleri güvenli geçiş sağlandıktan sonra teslim etti” dedi. Kendisini Nusra üyesi olarak tanıtan Ebu Hattab el Makisi, 30’uncu Tümen’in komutanı olduğunu iddia ettiği Enes İbrahim Obeyd’nin Nusra’nın silah ihtiyacını karşılamak için koalisyonu kandırdığını söylediğini öne sürdü. Twitter’dan yaptığı açıklamada El Makdisi, Obeyd’in 30’uncu Tümen, koalisyon ve onu eğitenleri reddeden bir açıklama yayımlamaya söz verdiğini, ayrıca el Nusra Cephesi’ne büyük miktarda silah teslim ettiğini de söyledi. 

Haberin Devamı

ALIKONDULAR İDDİASI

İngiliz Times gazetesi önceki gün, sınırı geçen 30’uncu Tümen üyelerinin muhalif Şam Cephesi tarafından geçici olarak alıkonduğunu sonra da serbest bırakıldığını yazmıştı. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook ise ‘eğit-donat’ programına katılan ilk Suriyeli grubun yaşattığı fiyaskodan ABD’nin gerekli dersi aldığını söyledi. Cook, “Halihazırda, nerede, ne yapmakta oldukları konusuna hiç girmeyeceğim; taşıdıkları riski daha da artırmamak için. Bu gruplara Suriye’ye geri döndüklerinde gerekli desteği sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi. Geçtiğimiz ay
ilk eğit-donat savaşçı grubu Suriye’ye girdiğinde El Nusra Cephesi’nin saldırısına uğramış, bazı savaşçılar kaçırılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!