Güncelleme Tarihi:
Husiler adına başkent Sana'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan yapılan televizyon yayınında, lağvedilen parlamentonun yerine 551 üyeli ulusal meclisin kurulacağı açıklandı. Söz konusu meclisin de en fazla iki yıl ülkeyi yönetecek olan beş kişilik başkanlık konseyini seçeceği belirtildi.
Yemen'de Eylül ayından bu yana Sana'nın kontrolü Husilerdeydi. Geçen ay başkent Sana'daki cumhurbaşkanlığı sarayını ve birçok hükümet binasını basarak ele geçiren silahlı Husi milisler, ABD'nin El Kaide'yle mücadelede önemli bir müttefik olarak gördüğü Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve Halid Mahfuz Bahhah'ı istifaya zorlamıştı.
Yönetimin devralındığına dair yapılan açıklama, BM öncülüğündeki barış görüşmelerinin başarısız olmasının ardından geldi. İran tarafından desteklendiği iddia edilen Şii Husi hareketi, Yemen'deki krizin aşılması için ülkedeki siyasi aktörlere Çarşamba gününe kadar süre vermişti. Husiler, aksi takdirde kendi çözüm yollarını izleyeceklerini ifade etmişlerdi.
HAVAİ FİŞEKLİ KUTLAMA
Husilerin, ülkedeki geçiş sürecini belirleyecek manifestoyu açıklaması, başkent Sana'da havai fişek gösterileriyle kutlandı.
Husi yanlılarının Sana'nın çeşitli bölgelerinde organize ettiği havai fişek gösterileri, yerel saatle 20.00'de başladı. Kenti adeta aydınlatan gösteriler, yaklaşık bir saat sürdü. Husiler, sevinçlerini, zamana zaman havaya ateş ederek de gösterdi.
YETKİ GASPI
Öte yandan Nobel Barış Ödülü sahibi Tevekkül Karman öncülüğünde kurulan "YEMEN Devrim Gençleri Konseyi", Husilerin yayımladığı "Anayasa Manifestosu"nu "yetki gaspı" olarak nitelendirdi.
ABD KAYGILI
Beyaz Saray, Yemen'de Husilerin parlamentoyu feshettiklerini duyurmasından "derin kaygı" duyduğunu bildirdi.
Beyaz Saray Sözcüsü Eric Schultz, ABD Başkanlık uçağı Air Force One'da düzenlediği basın brifinginde Yemen'deki gelişmelere dair soru üzerine, "Husilerin, yeni bir başkanlık konseyi ve Yemen parlamentosunu feshetme niyetlerini açıkladıklarına dair haberleri gördük. Bu tek taraflı adımdan derin kaygı duyuyoruz" dedi.
Schultz, Husilerin bu adımının BM'nin Yemen Özel Temsilcisi'nin ülkede konsensüs oluşturmaya yönelik belirlediği standardı karşılamadığına inandıklarını kaydetti.
Sözcü Schultz, ABD'nin Yemen'deki terörle mücadele operasyonlarının kesintisiz devam ettiğini de söyledi.
YEMEN'DE TANSİYON NASIL YÜKSELDİ
Husiler, Sana’nın büyük bölümünü 21 Eylül 2014’te ele geçirdi. Husi Ensarullah hareketi, federasyon formülüne ülkeyi zengin ve fakir bölgeler olarak böleceği gerekçesiyle karşı çıkmıştı.
Sonrasında BM’nin aracılık ettiği yeni birlik hükümeti görüşmeleri başladı. Anayasa taslağındaki ülkenin altı bölgeli federasyona dönüştürülmesi maddesi Husilerin tepkisini çekti.
Cumhurbaşkanlığı Ofisi Müdürü Mübarek, taslağın sunulacağı toplantı öncesinde Husiler tarafından kaçırıldı.
Mübarek’in kaçırılması ülkenin güneyindeki petrol zengini Shabwa vilayetinin tepkisini çekti. Vilayet yönetimi, Mübarek’in serbest bırakılmaması haline petrol vanalarını kapatacağı tehdidini savurdu.
Ülkenin güneyinde ise ayrılıkçılar faal. Şii Husileri İran’ın desteklediği, iktidarda olan Sünnileri ise Suudi Arabistan’ın desteklediği ileri sürülüyor. Yemen’de Arap Yarımadası El Kaidesi de faaliyet yürütüyor.