Yemen'de eski Cumhurbaşkanı Hadi, Aden'e sığındı

Güncelleme Tarihi:

Yemende eski Cumhurbaşkanı Hadi, Adene sığındı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2015 13:30

Yemen'de Husilerin ev hapsinde tuttuğu eski Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur el Hadi, başkent Sana'dan ayrılarak ülkenin güneyindeki Aden kentine gitti. Hadi'nin kaçarak mı, yoksa Husi milislerinin izniyle mi evden ayrıldığı henüz bilinmiyor.

Haberin Devamı

Görgü tanıkları Hadi'nin ayrılmasınından sonra Sana'daki evinin Husi milisleri tarafından yağmalandığını, bu sırada evin bekçilerinden birinin açılan ateş sonucu yaralandığını anlattı.

Bu gelişmeler üzerine ülkedeki siyasi oluşumlar ve Husi Ensarullah Hareketi arasında süren görüşmeler askıya alındı. Husilerin 6 Şubat'ta ülkedeki siyasi geçiş sürecini belirleyecek, "Anayasa Manifestosu" adıyla bir bildiri yayınlamasından sonra yaklaşık iki haftadan bu yana, "Barış ve Ulusal Ortaklık Anlaşması"nı imzalayan siyasi taraflar, BM Yemen Özel Temsilcisi Cemal bin Ömer gözetiminde başkent Sana'daki bir otelde, ülkedeki krizin çözümü için görüşmeler yapıyordu.

Geçen yıl eylül ayında başkent Sana'da kontrolü sağlayan Husiler ile yönetim arasında 21 Eylül'de, "3 gün içinde yeni hükümet kurulması, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin hiçbir siyasi partiye üye olmayan birine başbakanlık görevini vermesi, petrol ürünlerine yapılan zamların düşürülmesi" gibi maddelerin yer aldığı anlaşma imzalanmıştı. Hadi, Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'i hükümeti kurmakla görevlendirmiş ancak tepkiler üzerine bu görev Halid Mahfuz Bahhah'a verilmişti.

Haberin Devamı

Bahhah hükümetinin kurulmasının ardından da Husilerin kentlerden çekilmemesi ve sonrasında Cumhurbaşkanlığı Ofis Müdürü Mübarek'in kaçırılmasıyla ülkede gerginlik daha da tırmanmıştı. Bu gelişmeler üzerine hükümet ve Cumhurbaşkanı Hadi'nin Ocak ayında istifa etmesinin ardından Husiler, 6 Şubat'ta, ülkedeki siyasi geçiş sürecini belirleyecek "Anayasa Manifestosu" adıyla bir bildiri açıklamıştı. Husiler ayrıca Hadi'yi başkent Sana'daki ev hapsinde tutuyordu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!